Hopp til innhold

Lærerne mener at læreryrket har et dårlig rykte

Lærere mener at andre har lave tanker om deres yrkesgruppe. Politikerenes innblanding i skolen får skylden.

Mobbet lærer

Lærere setter yrket sitt lavt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En undersøkelse gjort av Utdanningsdirektoratet, viser at lærere mener at andre har lave tanker om læreryrke. Undersøkelsen tar for seg hvor høyt 7500 grunnskolelærere rangerer læreryrke sammenlignet med ti andre yrker. Lærerne satte sitt eget yrke tredje nederst.

Politikerne styrer skolen uten å høre på råd fra oss lærere. De fjerner og tilfører nye vedtak uten å høre med oss som faktisk vet hva vi trenger. Dessuten får vi lærerne hele tiden beskjed om at det er vår feil at det står så dårlig til med norsk skole. Når vi stadig får høre at vi gjør jobben dårlig, så begynner vi selv å tro på det, sier Knud Lima.

Han har vært lærer i over 20 år, og mener at spesielt politikerne er skyld i de negative holdningene innad i yrket.

Sigrund Haaland, leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, støtter synet til Knud Lima.

Sigrund Haaland

Sigrund Haaland.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det er positivt at politikerne har sterke meninger om skolesystemet. Problemet er at de griper inn uten å ha nok kunnskap. De mener noe om hvor mange prøver elvene skal ha, de mener noe om arbeidstiden til lærerne også videre. Det er vanskelig å ha en upåvirket oppfatning av ditt eget yrke når alle andre har en mening om hvordan du skal utføre det, sier hun.

Snakk positivt om lærerne

Haaland mener at også foreldre må ta i et tak for å snu holdningen. Foreldre må slutte og snakke negativt om lærere foran barna. I under søkelsen svarte 45 prosent at de var uenige, eller delvis uenige i at lærerne var høyt respektert i lokalsamfunnet.

Det er viktig at foreldre ikker har for sterke meninger om lærerne når barna er til stedet. Synsingene er med på å skape en ofte dårlig holdning til læreryrket. Det vi trenger er gode holdninger til alt det positive som skjer i skolen slik at vi kan forandre trenden, sier hun.

Fire av ti lærere svarte at de opplever lærerstatusen som synkende. Haaland mener at det er mulig å snu holdningen dersom det positive i yrket blir trukket frem.

Det er viktig å vise det positive skolen har fått til. Når lærerne opplever å bli møtt med en god holdning, sprer det seg til de unge. Vi trenger flere lærere i fremtiden og for å få det må vi snu den dårlige holdningen, sier hun.

Like under læreryrke ligger saksbehandlere i det offentlige og butikkmedarbeidere.

Et viktig yrke

Christer Løland går andre året på lærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger. Han er ikke enig i de dårlige holdningene rundt læreryrket.

Jeg underviste litt i forsvaret og fant ut at det var utrolig kjekt. Derfor valgte jeg å bli lærer. Dessuten er læreryrket en utrolig viktig jobb. Det er lærerne som driver de unge fram i samfunnet.