Hopp til innhold

Stjal sju båtmotorer på over 100 hestekrefter – må i fengsel

To menn fra Romania er dømt til lange fengselsstraffer for å ha stjålet en rekke påhengsmotorer fra båthavner i Stavanger og Sola sist høst.

Motortyveri fra Ytre Harfsfjord båtforening

I september i fjor ble en rekke store og dyre påhengsmotorer stjålet fra denne båthavna i Hafrsfjord. Paul Tangen og Martin Vasstveit inspiserte havna dagen etter tyvene hadde herjet i 2009.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Påhengsmotortyveriene skjedde tre påfølgende netter i september i fjor. På tre kvelder ble en rekke dyre motorer stjålet fra tre ulike steder i Stavanger-distriktet.

Med unntak av én var alle minst 100 hestekrefter store – de største 150 hestekrefter.

Til sammen sju motorer ble tatt.

I tillegg var fem motorer forsøkt stjålet fra Sørnesvågen båthavn i Sola, Hafrsfjord båthavn i Stavanger og Rogaland Maritime senter i samme by.

Fristet med jobb – ble tilbudt tyveri

To menn på 27 og 29 år, begge fra Romania, er nå dømt for å ha vært med på tyveriene. De fikk begge rundt ett års fengsel i Stavanger tingrett – 29-åringen elleve måneder, 27-åringen ett år og tre måneder.

Den ene mannen, 29-åringen, tilsto å ha vært med, mens 27-åringen nektet straffskyld. Fra før er en tredje mann fra Romania dømt for tyveriet.

29-åringen forklarte i retten at han kom til Stavanger fordi han hadde blitt forespeilet jobb. I stedet traff han en kjenning som tilbød ham å være med på å stjele båtmotorer.

Gjemte seg i hage

Han ble lovet og fikk 300 euro for tyveriene den første kvelden.

Neste dag ble han spurt igjen, og takket nok en gang ja til betalingen på 300 euro.

Tyveri av båtmotorer

Totalt er nå tre personer, alle menn fra Romania, dømt for å stå bak tyverier av sju båtmotorer på minst 100 hestekrefter.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Han ble spurt om å være med også neste natt, men han sa da først nei. Da han ble lovet 400 euro, sa han ja, og sammen med andre begikk han tyveri og forsøk på tyveri også den siste natten, skriver retten i dommen.

Iølge 29-åringen forsøkte de å ta to motorer, men da politiet kom til stedet rømte alle. 29-åringen gjemte seg i en hage og dro til Oslo med tog neste dag.

Samme mobiltelefon alle tre steder

27 åringen nektet all befatning med tyveriene, men retten mener trafikkdata på en mobiltelefon knytter ham til alle gjerningsstedene.

Stavanger tingrett ser på tyveriene som alvorlige, og har dømt begge mennene til lange fengselsstraffer.

– Dette gjelder verdier for godt over en million. Retten mener også at det dreier seg om planlagte handlinger.

De to må også betale et forsikringsselskap og diverse privatpersoner over 300.000 kroner i erstatning for motorene som ble stjålet.