Hopp til innhold

Sjødin forsvarer for terrorsiktet iraker

Advokat Arvid Sjødin blir forsvarer for en av de tre mennene som PST pågrep torsdag morgen, mistenkt for terrorhandlinger.

Arvid Sjødin
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Den 37 år gamle irakeren ble pågrepet i Duisburg i Tyskland. Han kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag. Han har permanent oppholdstillatelse. Sammen en 39 år gammel mann med norsk statsborgerskap, og en 31 år gammel usbekisk statsborger, skal han ha forsøkt å lage kraftige hjemmelagde eksplosiver. De tre har tilknytning til Al Qaida opplyser Politiets Sikkerhetstjeneste.

Les også: Måtte gå til aksjon tidligere enn planlagt

- Mannen var sammen med sine barn på besøk hos en familie, da tysk politi stormet inn i leiligheten og arresterte ham. Det er slik kona hans fortalte det, sier advokat Arvid Sjødin.

- Det var konen til mannen som ringte til meg, og ba meg om å representere mannen. Han hadde bedt om å få meg som hans forsvarer hvis han blir utlevert til Norge, sier advokat Arvid Sjødin.

- Regner du med at han blir det?

- Det gjør jeg, for norske myndigheter har bedt om å få han utlevert. Men jeg har ikke fått den endelige bekreftelsen på at jeg skal representere han, sier Sjødin.

- Kjente konen til irakeren noe til det mannen er siktet for?

- Det var totalt ukjent for henne.

Ukjent for Sjødin

- Irakeren er ukjent for meg, sier Sjødin. Men han har arbeidet som advokat for kurdere fra Irak i over 20 år, og regner med at det er på grunn av dette at han nå blir bedt om å være advokat for mannen.

Politiet har ikke fortalt noe til Sjødin om hva tiltalen går ut på.

- På fredag kommer jeg til å ta kontakt med det tyske statsadvokatkontoret i Frankfurt, og jeg håper å få flere opplysninger da, sier Sjødin.

De tre mennene ble pågrepet like før klokken 09.00 torsdag. To i Oslo, og en i Tyskland. Alle mistenkt for terrorplanlegging.

Les også: - Alle tilhører uigirisk gruppe

Les også: – Skulle lage «London-bomber»

– Vi mener at denne gruppen har hatt forbindelse til personer i utlandet som kan knyttes til al Qaida, og til personer som inngår i etterforskningssaker i andre land som USA og Storbritannia, fortalte sjefen for PST Janne Kristiansen på en pressekonferanse i dag.