Oljevernberedskapen rundt Risavika Havn i Sola blir torsdag testet med en større øvelse.
Ved åttetiden på morgenen ble åtte kubikkmeter popkorn dumpet på sjøen.
Den uvanlige bruken av kinogodteriet skal vise om brannvesenet, forsyningsbåter og et mannskap på femti personer er i stand til å håndtere et større utslipp av olje.
Popkorn skal erstatte oljen under øvelsen og vise hvordan utslippet vil bevege seg og hva slags utfordringer mannskapene får med å ta den opp fra sjøen.
Tor Eyvind Moss i Norsk Oljevernforening For Operatørselskaper (NOFO) sier til NRK at popkorn ikke er tilfeldig valgt som utgangspunkt for å trene oljevern.
–Det som er litt kjekt med popkorn er at det er vanskelig å få opp. Så vi får en utfordring. Det ville vi og hatt om det var olje på sjøen. Vi må bruke håndkraft, mekaniske mider, lenser, pumpebiler og det som er tilgjengelig, sier Moss.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Det er Norsk Oljevernforening for operatørselskaper (NOFO), ConocoPhillips og de interkommunale utvalgene mot akutt forurensning (IUA) som skal finne ut om de raskt er i stand til å etablere oljevernberedskap.
–Dette er alvor. Nå får vi prøvet ut en del av oljevernasksjonen og håpe at vi skal få en øvelse med et godt resultat i dag, sier Moss.
Han sier at det er tilfeldig at denne øvelsen kommer samtidig som det pågår et større utslipp i Mexicogolfen.
Øver i landskapsvernområde
Moss forteller at alle ledd i oljevernkjeden er med øvelsen.
–Det er store fartøyer ute på havet. Vi har mindre fartøyer i kystsonen og vi har folk på land om skal være med å rydde der, sier Moss.
Storparten av området det øves i er vernet som landskapsvernområde, plantefredingsområde eller fuglefredingsområde. En lekkasje, etter for eksempel oljerigghavari på norsk sokkel, vil kunne få dramatiske konsekvenser for områdene langs rogalandskysten.
Øvelsen skal vare hele torsdag. Når den avsluttes håper Moss at storparten av popkornet et tatt opp.
–Hvis det skulle være en liten pose eller to igjen i sjøen, så får vi håpe at den kysttorsken som får det i seg smaker enda litt bedre, sier Moss.