Hopp til innhold

Rekordstor jazzinteresse

Søkertallene til jazzstudier har økt med 160 prosent det siste året.

A Dog!

Studentbandet A DOG! øver i musikkonservatoriet i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Vi befinner oss på musikkonservatoriet i Stavanger. Her øver studentbandet A DOG!

Torsdag skal de ha konsert på MaiJazzfestivalen sammen med Petter Wettre, som er en av Norges mest etablerte og anerkjente jazzmusikere. Pianist Øyvind Dale ser fram til det.


- Vi er jo veldig heldig som får lov til dette. Det er veldig bra at Stavanger Jazzforum gir oss muligheten til å spille på MaiJazz, og til å spille med en så erfaren og rutinert musiker, sier pianisten.

Festivalen MaiJazz har utfordret jazzstudentene ved Universitetet i Stavanger til å sette sammen sine drømmeprosjekter.

Det skulle vært flere jazz-studieplasser

Tor Yttredal, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger / NRK

Tre band med tre gjester er plukket ut til festivalen, som åpner i kveld. Konsertserien er en del av prosjektet Blå Trå, med workshops og spillejobber året rundt.

- For oss er studentmiljøet en kreativ kraft. Det er kjekt å kunne spille ball med miljøet, og at vi kan bidra med å løfte studentprosjekt frem på scenen, sier daglig leder Helleik Kvinnesland i Stavanger Jazzforum.

Søkertall økte med 160 prosent

I 2008 fikk studentbandet Bjergsted Jazzensemble spille med gitarhelten John Scofield på MaiJazz, og i år skal de spille med den legendariske saksofonisten John Surman.

Og kanskje er det alle disse spillejobbene som lokker flere til jazz-studiene i Stavanger. Søkertallene økte med 160 prosent i år, og student Øyvind Dale ser hva som trekker.

- Blå Trå trekker oss til Stavanger, og muligheten til å spille mye ute. Det er selvsagt veldig god lærekraft her, sier studenten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jazz-boom i hele Norge

Tendensen er den samme over hele landet. Jazz-studiene både i Trondheim, Oslo og Bergen melder om rekordstor interesse.

Ved Norges Musikkhøgskole, der Morten Halle er seksjonsleder, var det 298 søkere til ni studieplasser.


- Ser man på Norge som helhet har det en sammenheng med konjukturer. Ettersom det ikke er så mye arbeidsløshet her, tør flere å satse på et usikkert yrkesvalg, sier Halle.

Og Tor Yttredal, førsteamanuensis på jazz-studiet ved Universitetet i Stavanger, skulle gjerne hatt flere studieplasser til alle som vil studere jazz i Norge.

- Vi utdanner 20 jazzmusikere i året på nasjonalt plan. Det skulle vært flere studieplasser, sier han.