Hopp til innhold

Slo ned og sparket kjørelærer

Pensjonisten ble rasende etter krangel om hvem som kjørte feil i rundkjøringen.

Den 67 år gamle pensjonisten fra Stavanger møtte en skolebil i rundkjøringen i Sandnes. Pensjonisten plasserte seg feil under kjøringen og måtte bremse opp for å unngå kollisjon.

Episoden skjedde i Sandnes i september i fjor.

Ute av rundkjøringen skal pensjonisten, ifølge kjørelæreren, ha lagt seg tett opp til skolebilen og tutet og gestikulert aggressivt ut av vinduet.

Han var imidlertid ikke ferdig med saken.

–Ville bare prate med ham

Da pensjonisten litt seinere møtte skolebilen på veien, presset han kjøreeleven ut i veikanten slik at han måtte stanse bilen. I forklaringen i retten sa 67-åringen at "han bare bare ville prate med ham – han kunne ha lært meg noe".

Hva som skjedde i veikanten er omstridt. Retten mener det er bevist at pensjonisten slo kjørelæreren flere ganger i hodet med knyttet neve slik at han falt i bakken. Deretter sparket og slo han kjørelæreren flere ganger i ryggen og/eller hodet.

Kjørelæreren havnet på sykehus og måtte sy åtte sting i ansiktet. Det ble konstantert brudd i kinnbenet og han var sykemeldt i flere uker etter volsepisoden.

Kjørelæreren skal ha funnet fram mobilen for å fotografere registreringsnummeret på pensjonistens bil. Han stilte seg foran bilen og 67-åringen skal ha startet opp og kjørt mot ham.

Under tumultene oppsto det en bulk i panseret på pensjonistens bil. Kjørerlæreren hevdet bulken kom da han måtte hoppe opp på panseret for å unngå å bli kjørt ned, mens 67-åringen mente kjørelæreren hadde laget bulken ved å slå i panseret.

Fengsel i fem måneder

Flertallet i retten mente at pensjonisten var blitt provosert av bulkingen og gjorde to måneder av dommen på fem måneders fengsel betinget.

Uansett mente Stavanger Tingrett det var nødvendig å reagere strengt mot pensjonisten.

–NN viser dessuten bemerkelsesverdig liten forståelse for opplæringssituasjonen en skolebil er i, og den økte toleransen man må ha overfor slike biler. Å gå til angrep på en sjåførlærer, som man kan forvente at skal gis større autoritet og respekt i trafikken enn vanlige trafikanter, er i seg selv et skjerpende moment, heter det i dommen.

Ved siden av å sone tre måneder i fengsel, må 67-åringen ut med nesten 50 000 kroner i erstatninger, oppreisning og saksomkostninger.