Hopp til innhold

Ble alvorlig skadd

En mann i 50-årene er innlagt ved Stavanger universitetssjukehus etter kullosforgiftning i en arbeidsulykke tirsdag.

Gasslekkasje

Skadeomfanget etter kullosforgiftning ved Solborg folkehøyskole ble mer omfattende enn først antatt.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Det var i forbindelse med innvendig renoveringsarbeid ved Solborg folkehøyskole i Stavanger tirsdag formiddag at arbeidsulykken skjedde. De første meldingene tydet på at ingen ble alvorlig skadd.

Men nå viser det seg at trolig avgasser fra en gravemaskin, som er beregnet på innendørs arbeid, har ført til kullosforgiftning hos sju personer.

Tilstanden stabil

En mann i 50-årene ble alvorlig skadd av kullosforgiftning. NRK.no får opplyst ved akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus at mannen er innlagt ved en observasjonspost, og at hans tilstand er stabil.

Tre andre personer er innlagt ved hjerteavdelingen ved sjukhuset.

Ytterligere tre personer fikk tirsdag oksygenbehandling, og kunne reise hjem etter behandlingen.

Etterforskning

Politiet i Stavanger etterforsker nå arbeidsulykken ved Solborg folkehøyskole tirsdag formiddag.

- Etterforskere har allerede vært ved Solborg folkehøyskole for å teste gravemaskinen, og finne ut hvilke avgasser den gir, opplyser politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl ved Stavanger politistasjon til NRK.no.

Ifølge Dahl er gravemaskinen, som går på gass, bygd for å kunne brukes innendørs.

Politiet vil se nærmere på hvilken avlufting som var i lokalet der maskinen ble brukt. Personene som var i lokalet vil også bli avhørt av politiet for å finne ut om det er skjedd noen lovbrudd i forbindelse med renoveringsarbeidet ved Solborg folkehøyskole.

Advarer

Arbeidstilsynet er også koblet inn etter arbeidsulykken ved Solborg folkehøyskole. To inspektører har vært sammen med politiet onsdag for å prøve å finne årsaken.

- Mye tyder på at manglende lufting kan være årsaken. Maskinen har gått på propangass, og når denne maskinen bruker luft i forbrenningen uten at ny luft tilføres vil det gå gale, sier inspektør Arnstein Kartevoll i Arbeidstilsynet.

Kartevoll ber nå alle som har propanovner om å sikre tilførsel av ny luft, også de som bruker dette i sine hus og hytter.

- Hvis et rom varmes opp av en propanoven uten at det tilføres ny luft dannes det kullos, som er livsfarlig. Tenk deg hvis noen legger seg til å sove i et slikt rom, denne personen vil aldri vokne opp igjen, advarer Kartevoll.