Hopp til innhold

Kreditorene taper 9 millioner

Tidligere biskop Ernst Baaslands konkursbo er sluttbehandlet.

Biskop Ernst Baasland

Tidligere biskop Ernst Baaslands konkursbo er sluttbehandlet.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Tidligere biskop Ernst Baasland aksepterer fortsatt ikke at han har lånt 3,8 millioner kroner.

Det går frem av sluttinnberetningen for Baaslands konkursbo. Bobehandlingen er nå ferdig og viser at banker og privatpersoner taper totalt ca 9 millioner kroner på lån den tidligere biskopen har tatt opp sammen med sin ektefelle.

I sluttberetningen skriver bobestyrer Tor Haver blant annet:

”Ernst Baasland har bestridt rettmessigheten av kravet på kr 3.800.000,- fra Finn og Christine Finnsnes. Kravet er knyttet til låneavtale datert 1.10.07. Ernst Baasland mener at Finn Finnsnes har holdt tilbake opplysninger som han må ha visst ville ha stor betydning for Baaslands vilje til å inngå avtalen og at avtalen av den grunn må settes til side etter avtalelovens $ 33.

Dette er låneavtalene

Biskopen får fallskjerm

I brev av 29.06.09 har imidlertid Ernst Baasland v/advokat Atle Helljesen trukket tilbake innvendingene mot kravet i forbindelse med bobehandlingen. Ernst Baasland forbeholder seg retten til å bestride kravet i enhver annen sammenheng.”

Fikk beholde 17 000 av månedslønn

Lånet er det samme som Gulating lagmannsrett behandlet gyldigheten av i forbindelse med Ernst Baaslands anke over konkurskjennelsen i fjor høst.

Lagmannsretten forkastet anken og slo også fast at Ernst Baasland hadde forholdt seg bevisst uaktsom i forhold til låneopptaket fordi han ikke skal ha stilt spørsmål med lånet.
Baasland kunngjorde etter kjennelsen at han kom til å søke avskjed som biskop.

Baasland søker avskjed

Bobestyrets rapport viser at Baasland har fått beholde 17 000 av sin månedslønn til livsopphold siden 1. januar i år. Beslaget av Baaslands lønn vil bli opphevet med virkning fra 1. februar neste år.

SR-bank går på milliontap

Det er i boet anmeldt og godkjent 10 alminnelige krav på totalt 16,4 millioner kroner. Nordea får utbetalt sitt krav på 4,5 millioner etter salget av ekteparets leilighet i Oslo. SR-Bank går imildertid på milliontap.

Etter salget og fordeling av ekteparets hytte og medregnet inntekter som har gått inn i boet det siste året, har bobestyrer Haver beregnet at det finnes 1,7 millioner kroner til fordeling av de uprioriterte kravene på 10,6 millioner kroner. Da er Nordeas og deler av SR-Banks krav trukket fra fordi disse var helt eller delvis sikret med pant i ekteparets leilighet i Oslo.

De to private kreditorene – Ekteparet Finsnes og et ektepar på Sørlandet - får til sammen utbetalt 790 000 av lån som ble gitt på totalt 4,8 millioner kroner. 418 000 kroner utbetales til bobestyrer i forbindelse med bobehandlingen.