Hopp til innhold

Statoil har avsluttet Horton-saken

Påtalen i korrupsjonssaken er avvist.

Statoil-logo

Statoil kunngjorde torsdag at avtalen om utsatt rettsforfølgelse som selskapet inngikk som en del av forliket i Horton-saken har utløpt.

Foto: Jørn Kaarstad / NRK

Statoil kunngjorde torsdag at avtalen om utsatt rettsforfølgelse som selskapet inngikk som en del av forliket i Horton-saken har utløpt.

I oktober i 2006 inngikk selskapet avtaler med det amerikanske kredittilsynet (SEC), justisdepartementet i USA og amerikanske påtalemyndigheter i forbindelse med disse myndighetenes gransking i forbindelse med Statoils kontrakt med Horton Investments forretningsutvikling i Iran.

Statoil har oppfylt sine forpliktelser og påtalen er nå avvist, heter det i en pressemelding fra Statoil.

Det heter videre at selskapets kontrollanordninger, retningslinjer og prosedyrer knyttet til overholdelse av amerikansk korrupsjonslov ikke lenger vil være gjenstand for gjennomgang av ekstern konsulent.

–Styrket antikorrupsjonsarbeidet i Statoil

Horton-forliket gikk blant annet ut på at Statoil aksepterte en bot på 10,5 millioner dollar for overtredelse av amerikansk korrupsjonslovgivning. I tillegg aksepterte Statoil ansvar for bestikkelse betalt til en iransk tjenestemann i 2002 og 2003 for å sikre Statoil utbyggingskontrakter.

Økokrim gransket også de samme forholdene og i 2004 besluttet Statoil å akseptere en bot på 20 millioner kroner for overtredelse av straffelovens bestemmelser om påvirkningshandel.

–Vi har styrket våre systemer, prosedyre og opplæring innen etikk og antikorrupsjonsarbeid de senere år, sier konsernsjef Helge Lund i en pressemelding fra selskapet. (©NTB)