Hopp til innhold

-Kvinner truer med voldtektsanmeldelse

Drosjejåfører med utenlandsk opprinnelse vurderer å slutte å kjøre i helgene.

Taxi

Ifølge ledelsen i Stavanger Taxi har det forekommet at kvinnelige kunder har truet med å anmelde sjåføren for voldtektsforsøk dersom de ikke slipper å betale for turen. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Drosjesjåfører med utenlandsk opphav vurderer å la være å kjøre drosje i helgene i Stavanger.

Det har blåst kraftig rundt drosjenæringa i byen etter flere voldtekter og voldtekstførsøk det siste året.

Daglig leder i Stavanger Taxi, Svein Svimbil, sier at mange kan komme til å gi seg med helgekjøring.

LES: Sjåførene skal ikke på etikk-kurs

LES: Vil ha kamera i drosjene

–Redde for beskyldninger

–Det er mange som er bekymret for å ta vakter i helgene. De er redde for å bli beskyldt for ting som vi absolutt ikke bør bli beskyldt for, sier Svimbil.

Så langt er det bare en drosjesjåfør av utenlandsk opprinnelse som er dømt for voldtekt, mens flere er siktet. Politiets oppfordring til kvinner om ikke å ta taxi aleine hjem fra byen førte ifølge drosjenæringen til tusen færre drosjeturer enn normalt i Stavanger sist helg.

LES: - Politiet kan kjøre deg hjem!

LES: Støtter drosjestreiken

Til helgen truer drosjejåførene med å aksjonere ved å la bilene stå en times tid når rushtrafikken med folk som skal hjem fra julebordene setter inn.

–Taximiljøet er i ulage

Svein Svimbil sier at hele taximiljøet i Stavanger er i ulage.

–Sjåfører med utenlandsk opprinnelse ønsker å ringe til kundesenteret vårt for å opplyse om at de har med seg en kvinnelig passasjer, og så melde tilbake igjen når de er kommet fram til kundens bestemmelsessted. De er rett og slett utrygge på hvordan de skal utøve yrket sitt, mener den daglige lederen i Stavanger Taxi.

Ifølge svimbil er det sjåfører som har meldt tilbake om at enkelte kunder nå utnytter mistilliten mellom kvinnelige passasjerer og utenlandske drojesjåfører.

–Det er noen få kvinnelige kunder som prøver å nekte å betale for seg. Hvis de ikke får reise uten å betale, så hentyder de at sjåføren vil bli anmeldt for voldtektsforsøk, sier Svimbil.