Hopp til innhold

- Vi er uthengt og utnyttet

Arbeidsgiveren slår tilbake mot Fellesforbundet.

Stavanger politistasjon, Lagårdsveien

De to polske gjestearbeiderne hadde sju kroner å leve for da de dukket opp hos Stavanger-politiet og ba om hjelp.

Foto: NRK

I følge Fellesforbundet ble to polske gjestearbeidere i Stavanger i går sparket fra jobben og kastet ut fra boligen sin da de ba om å få lønn.

Polakkene har arbeidet og bodd på to forskjellige pizzarestauranter i Stavanger i en måned uten å få betalt.

Restaurantene hører til den samme kjeden og polakkene overnmattet på madrasser i den ene av restaurantene og arbeidet i den andre.

– En slik måte å behandle arbeidsfolk på er helt uakseptabel, sier Torleif Nordbø i Fellesforbundet til NRK.

– De har ingen plass å bo, ingen penger og må overnatte på politihuset. det er kaldt ute nå og det er ikke noe særlig å ligge ute lenger, sier Nordbø.

– Kom uten en krone

De to polske gjesteaarbeiderne er ikke medlemmer av fagforeningen, men Fellesforbundet har kontaktet Arbeidstilsynet om saken.

– Vi synes at vi av moralske grunner må forsøke å hjelpe. De skal ikke bli behandlet på denne måten, mener Nordbø.

Det polske ekteparet arbeidet i restauranten Pizzaria i Stokkaveien i Stavanger. Samtidig bodde de i restauranten med samme navn i Skagengata.

Begge spisestedene tilhører Alforno-kjeden.

Daglig leder for restaurantene, Labdy Zouheir, mener at regelverket er fulgt i denne saken. Han hevder at han var nødt til å si opp polakkene.

– De kom til Stavanger for en måned siden uten en krone i lommen. Via en polsk jente i Stavanger kom de i kontakt med oss fordi de sa de var ute etter jobb, sier Zouheir til NRK.

– Vi har gjort alt vi kunne for dem

Arbeidsgiveren mener han har gjort alt han kunne for å hjelpe det polske ekteparet.

– Vi skaffet dem leilighet, vi ordnet arbeiddskontrakt og vi har gitt dem opplæring. De ville imidlertid ikke jobbe og ikke betale husleie. De ba selv om å få bo i rstauranten, sier Zouheir.

Han mener han er urettferdig hengt ut av Fellesforbundet.

– Dette var folk som kom til Norge utelukkende for å leve på det sosiale sikkerhetssystemet her i landet. Det var ikke mulig å ha dem i arbeid, mener den daglige lederen for pizzarestaurantene.

Alforno-kjeden har kontaktet advokat for å få hjelp til å håndtere oppsigelsen av arbeidskontrakten med de polske gjestearbeiderne.