Hopp til innhold

Frister med surfekurs for å få sykepleiere

Gir ekstra fordeler til dem som vil være vikar.

Surfer

Sykepleierne som blir ansatt i vikarstillingene får blant annet 30.000 ekstra kroner i året - og gratis surfekurs på jærstrendene. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

For å dekke inn behovet for sykepleiervikarer i kommunen, oppretter Stavanger kommune nå en såkalt sykepleierpool - en egen avdeling med vikarsykepleiere.

For å friste sykepleiere til å bytte arbeidssted innad i kommunens virksomheter så ofte som hver tredje uke, frister kommunen blant annet med høyere lønn og surfekurs.

- Dette er billigere enn å benytte seg av private vikarbyråer, sier Tom Laab, prosjektleder i Stavanger kommune.

- Vil bli tøft

Hjemmesykepleie

Stavanger kommune tror en egen vikaravdeling vil fungere langt bedre enn å bruke private vikarbyråer.

Foto: Illustasjonsfoto: colourbox.com

Han forklarer at alle kommunens virksomheter i helsetjenesten til enhver tid trenger vikarer. For å dekke inn behovet, har kommunen tidligere benyttet seg av private vikarbyråer.

Laab tror at en egen pool - eller vikaravdeling - vil fungere bedre.

- Vi tror at vi kan gjøre dette bedre. Sykepleierne som ansettes i poolen, får muligheten til å skaffe seg et stort nettverk og ha en fleksibel arbeidstid, hevder han.

Men det kommer også til å bli tøft, erkjenner prosjektlederen. Sykepleierne som ansettes i poolen kan ikke bytte turnus eller arbeidssted oftere enn hver tredje uke, eller jobbe oftere enn hver tredje helg, men det kan bli hardt å begynne på et nytt sykehjem akkurat idet en begynner å bli kjent.

Lav husleie og 30.000 ekstra

For å bøte på dette tilbyr kommunen følgende til pool-sykepleierne som ansettes:

  • Fast ansettelse i poolen (ikke bundet til én bestemt arbeidsplass)
  • 30.000 årlige kroner i såkalt funksjonstillegg
  • Gratis kollektivtransport
  • Mulighet for å leie leilighet til godt under markedsleie
  • Surfekurs

- Det er faktisk flere som har tatt kontakt bare på grunn av surfekurset, sier Laab.

- Bør få fordeler

Vivi Jakobsson, hovedtillitsvalgt for Norges Sykepleierforbund (NSF) i Stavanger kommune, er verken bekymret for at det skapes et A-lag av sykepleiere med ekstra fordeler - eller at pool-sykepleierne presses inn i en lovløs arbeidshverdag.

- Det kunne vi aldri tillate. Turnusene skal lages i henhold til lover og regler, sier hun. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sykepleier

- Turnusene skal ikke bryte loven. Det vil vi ikke tillate, sier Vivi Jakobsson i NSF. Illustrasjonsfoto.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- De som tar på seg å jobbe i en slik pool, bør få noen ekstra fordeler. Det er også verdt å merke seg at fordelene ikke har fristet noen av dem som er ansatte i kommunen i dag, til å søke, påpeker Jakobsson.

Hun tror en egen vikarpool faktisk vil gjøre det bedre å jobbe i den kommunale helsetjenesten i Stavanger.

- Det kommer et sett med faste vikarer som vil få akkurat de samme mulighetene til å oppdatere seg, til kurs og så videre. De vil bli mye bedre kjent rundt i virksomhetene enn vikarer tidligere har blitt, sier hun.

Flere søkere

Politikerne i Stavanger kommune vedtok å prøve prosjektet så langt tilbake som i 2002, men det har hittil ikke latt seg realisere.

- Arbeidet med å opprette poolen har til nå ikke ligget på personer som også har hatt andre oppgaver. Jeg er den første som bare har dette å jobbe med, sier Laab, som selv kom til Stavanger som sykepleier fra Tyskland for noen år siden.

Prosjektlederstillingen ble besatt i september i år. Nå tror han at poolen endelig vil bli en realitet.

- Vi har allerede fått flere kvalifiserte søkere, både fra Norge og Sverige. Nå vet jeg dette blir en realitet, sier han.