Hopp til innhold

- En uforglemmelig dag

Dronning Sonja var tydelig rørt da hun takket for feiringen av 70 års dagen i Stavanger. I løpet av dagen fikk hun opplevelser som fikk frem smilet, latteren og tårene.

Kingsize kongekrone i glade fargar
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter en regntung natt tittet sola nesten fram da kongefamilien med jubilanten dronning Sonja i spissen gikk i land på Skagen brygge i Stavanger presis klokken 10.15 onsdag.

På bryggen sto velkomstkomiteen, og byvandringens første etappe gikk til Tusenårsstedet foran domkirken. Det gamle torget er nyoppusset, og dronningen spøkte i takketalen sin med at stedet var laget for henne.

Sprege dama

I presang fra Stavanger kommune fikk dronning Sonja et 100 kvadratmeter stort portrett satt sammen av 6.500 potteblomster. Ordfører Leif Johan Sevland sto for overrekkelsen av blomstergaven, som er inspirert av Andy Warhols kjente portrett av dronningen.

Jubilanten på vei til lunsj
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Du e ei sprege dama, sa blant annet ordfører Leif Johan Sevland i talen til dronningen.

Til tross for overskyet vær, hadde mange tusen funnet veien til sentrum og stemte i da Mia Gundersen Lelienhof ledet an gjennom Hurra for deg og tre ganger hurra for bursdagsdronningen.

 

 

Rørt til tårer

Under takkegudstjenesten i Stavanger domkirke holdt biskop Ernst Baasland en personlig tale for jubilanten, der han blant annet takket for hennes store innsats for landet og for kongefamilien.

- Men det må være en utfordring å være gift med en som har lovet alt for Norge, sa han til stor munterhet for kongefamilien og de øvrige gjestene.

Sangen Livet er en fødselsgave med tekst av Eivind Skeie og melodi av Harald Gullichsen var kirkens overraskelse og hyllest til dronningen, som var rørt til tårer og måtte ta en liten pause for å samle seg før hun gikk ut av kirken.

Krone på nesa

I Rektorhagen var det barneselskap med 300 forventningsfulle barn med kroner og ballonger. Dronning Sonja fikk igjen høre en godt innøvd fødselsdagssang.

- Tusen takk, alle sammen, så hyggelig, utbrøt hun på sin vei mellom barna.

Av barna fikk Sonja blant annet en spesiallaget krone med glitter og stas, som noen hattestørrelser for stor umiddelbart falt ned på majestetens nese. Så gikk hun og resten av kongefamilien gjennom Kongsgård skole. På den andre siden ventet 300 korpsmusikanter med ny bursdagssang. Sånt blir det lyd av.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte regjeringens gave, barnekunstutstillingen Til dronningen, og fortalte at en ny overraskelse ventet henne på Mågerø lørdag, en blå keramikkrukke, signert Kjell Nupen.

- En lignende Nupen-krukke står utenfor kontoret mitt. Den gir travle mennesker ny energi. Den bidrar til sinnets munterhet, sa statsminister Jens Stoltenberg da han presenterte gavene for den 70 år unge dronningen, som han betegnet som en frisk vårvind da hun inn i det offentlige rom som Norges kronprinsesse.

Be om godvær

De øvrige kongelige gjestene kom til Stavanger i løpet av onsdag ettermiddag, og på lunsjen på Hall Toll deltok blant andre dronning Margrethe og kong Carl Gustaf med ektefeller.

Selv om det var gråvær, var det lunt og stille i Stavanger onsdag, og regnet holdt seg heldigvis borte under byvandringen.

Og i sin takketale etter lunsjen ba dronning Sonja biskopen om hjelp til å sørge for oppholdsvær også mellom klokka 18.30 og 20 når kongeskipet med gjester om bord skulle på et kort fjordcruise før festmiddagen på Flor og Fjære på øya Sør-Hidle.