Hopp til innhold

Betaler milliarder for å unngå rettslig Yme-prosess

Yme-plattformen skrotes, og leverandøren betaler oljeselskapet Talisman 2,7 milliarder kroner i forlik.

Yme

Yme-plattformen slik den har stått i Nordsjøen i snart to år. Nå skal den skrotes.

Foto: Talisman Energy

Talisman og leverandør av Yme-plattformen, SBM Offshore, har avsluttet alt samarbeid og inngår forlik på 2,7 milliarder kroner.

– For å unngå en rettslig prosess over mange år har vi og SBM Offshore nå besluttet å inngå et forlik på 470 millioner dollar, sier Grethe Foldnes som er kommunikasjonsrådgiver i Talisman Norge.

Forliket på 470 millioner dollar, tilsvarer 2,7 milliarder norske kroner.

Ikke fornøyde med Yme

– Alle felles aktiviteter avsluttes, skriver Talisman og SBM Offshore i en felles pressemelding.

Styremedlem Sietze Hepkema i SBM Offshore tilføyer at «Yme – prosjektet ikke er et prosjekt vi ser tilbake på med tilfredshet».

– Forliket gir oss mulighet til å legge prosjektet bak oss og se fremover. Vi ønsker likevel å lære av Yme, og håper med det å unngå lignende problemer på norske offshoreprosjekter i fremtiden, sier Hepkema.

Nå skal Talisman fortsette prosessen med å flytte folk trygt tilbake om bord for å frakte plattformen inn til land igjen. Deretter skal hele Yme leveres tilbake til SBM Offshore som bygde plattformen.

– Dette er et vendepunkt for oss i Yme-lisensen. Nå skal denne summen brukes til å sikre trygg fjerning av plattformen før vi leverer den fra oss og ser på alternative løsninger, sier Foldnes.

Les også: Vil beholde Yme om den er stabil

Les også: Taper 8,7 milliarder på skandaleplattformen

Spøkelsesplattform

Grethe Foldnes i Talisman

Grethe Foldnes i talisman forteller at selskapet nå skal se på alternative løsninger for Yme.

Foto: Talisman

Det betyr at Yme-plattformen som i dag står uten personell om bord i Nordsjøen, skal taues til land og deretter leveres tilbake til leverandøren. Og det er leverandør SBM Offshore som tar regningen.

I tillegg til summen på 2,7 milliarder kroner som nå betales fra SBM til Talisman i forlik, kommer summen på 200 millioner dollar, tilsvarende 1,1 milliarder kroner, som SBM allerede har satt av til fjerningsprosessen.

Talisman skrev ned verdien av selskapets eiendeler med 8,7 milliarder kroner på grunn av Yme tidligere i år, men selv om plattformen nå skrotes er det en del verdier som kan brukes videre ifølge selskapet.

Les også: Yme-plattformen skrotes før den har blitt tatt i bruk

Har frem til 1. mai for å finne ny løsning

Store deler av investeringene har gått til boring av brønner og undervannsinstallasjoner, og disse skal kunne brukes videre. Nå skal selskapet bestemme seg for hvilken type plattform de vil bruke i stedet.

– Det siste tallet for prosjektkostnader var 14, 7 milliarder kroner, er dette nå tapte midler?

– 14, 7 milliarder kroner var det tallet vi så for oss at det ville koste hvis prosjektet ble ferdigstilt slik det var planlagt. Det tallet er nå ikke lenger relevant. Frem til nå har vi investert omkring ti milliarder kroner. Omkring halvparten av dette har gått til havbunnsinstallasjoner og brønner, og dette er investeringer som vi bli benyttet i den alternative utbyggingen av Yme, sier Foldnes.

Selskapet har frem til 1. mai til å komme med en ny plan til Olje- og energidepartementet, men utelukker ikke utsettelser.

– Vi jobber i henhold til fristen 1. mai, og vi jobber sammen med departementet med hensyn til innholdet, avslutter Foldnes.