Hopp til innhold

Skattet kun for tre prosent av omsetningen og noen av de ansatte

En polsk håndverker mente han tjente 180 000 på tre år. Skatteetaten er uenig, og mener omsetningen var på 4,5 millioner. Stadig flere arbeider svart, og skjuler det ved å rapportere om små prosenter av den faktiske inntjeningen.

Skattetaten på tilsyn blant polske arbeidsinnvandrere

Skatteetaten på tilsyn blant polske arbeidsinnvandrere i Stavanger.

Foto: Ståle Frafjord

– Det er nesten mer regelen enn unntaket at det ikke rapporteres eller innbetales skatt, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift i de sakene jeg har hatt, sier advokat og bobestyrer Flemming Karlsen.

I løpet av tre år innrapporterte den polske håndverkeren en omsetning på 180 000 kroner. Skatteetaten mener omsetningen var på 4,5 millioner. Et bokettersyn avslørte omfattende svart utbetaling til en rekke arbeidsinnvandrere som aldri var registret som lønnsmottakere i Norge. Momsen som kundene trodde de betalte, beholdt det polske foretaket selv.

Flemming Karlsen i advokatfirmaet Vierdal

Flemming Karlsen i advokatfirmaet Vierdal.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Stadig mer omfattende

Karlsen bekrefter det både tilsynsmyndigheter og Skatteetaten har mistanke om. Bruken av uregistrerte arbeidere og svart arbeid er blitt mer og mer omfattende de siste årene.

– Fellestrekkene er at det helt klart skjer en bevisst unnlatelse i driften gjennom å betale skatter, avgifter og overtredelser knyttet til ansattes rettigheter, sier Karlsen.

De siste årene har han selv hatt befatning med svært mange slike saker som bobestyrer.

– Vesentlig flere ansatte enn de som registreres

– Det er mange skjulte arbeidere som kommer over grensen og det er fortsatt utstrakt bruk av kontant betaling. Det er en helt bevisst unnlatelse av å registrere de ansatte i arbeidstagerregisteret. Det vi ofte ser er at noen få blir registrert, men det er vesentlig flere som faktisk jobber, sier han.

Dermed betaler arbeidsgiverne skatt for noen av arbeidstagerne, men ikke for alle.

– Det skjer en tilordning til systemet for å til en viss grad være forberedt på de enkleste former for kontroller som utføres av det offentlige. Det er først når skatteetaten eller bostyrer foretar litt grundigere bokettersyn at de mer riktige forholdene blir avdekket, sier Karlsen.

– Oppretter nytt foretak rundt neste sving

NRK har gjennomgått en rekke konkurssaker hvor arbeidsinnvandrere har drevet sitt eget firma. Fellestrekkene er de samme. Selskapene har brukt arbeidskraft som aldri er blitt registrert, omsetningen er langt lavere enn det som er innrapportert, lønn blir ofte utbetalt kontant. Men virksomheten er vanskelig å avdekke uten omfattende bokettersyn og gjennomgang av konti og konkrete arbeidsoppdrag.

– Jeg er ikke imponert over tiden som går før det ageres, og jeg er heller ikke imponert over antall saker. Når skatteetaten først tar en sak så har jeg inntrykk av at foretaket stanses, men da er det litt dårlig oppfølging når den samme personen bare starter et nytt foretak rundt neste sving, sier Karlsen.

I mange tilfeller skjuler det seg grove tilfeller av sosial dumping i disse sakene. Både i forhold til lønn, sikkerhet og boforhold.

– Det er et gjennomgående trekk. Det er klart at det er mye som blir avdekket. Det er av og til litt vanskelig å avdekke det fordi det skjer svart, men det er et stort og hyppig problem, sier han.

Inspeksjon av arbeid i privat hjem

Antall arbeidsinnvandrere fra østeuropa har økt kraftig de siste årene.

Foto: Ståle Frafjord / NRK