Hopp til innhold

Tror plattformkontrakt i nord går til Korea

Selv med oljeledning til land, og arbeidsplasser i olja nordpå tror Norsk Industri at plattformkontrakten går til Korea i stedet for norske verft.

Ståle Kyllingstad

Ståle Kyllingstad er knallhard i kritikken, og er redd for at de største kontraktene fortsetter å gå til Asia.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Med lovnader om flere titalls arbeidsplasser og ringvirkninger offentliggjorde Statoil i dag at de vil sende oljen fra Skrugard inn til land i Nord-Norge.

Les også: Statoil: – Bekrefter ilandføring av Skrugard

Les også: Full fest for ilandføring

Men at Statoil nå velger å love landaktivitet i nord er ikke nok, de må begynne å gi de store kontraktene til norske leverandører, det var signalet da norsk oljeindustri samlet seg i Stavanger for å legge strategi for årene fremover.

– Asiabølgen skremmer oss. Hvordan er det mulig å planlegge å bygge plattformer med norsk standard fra verft i Korea som aldri har levert produksjonsplattformer, sa leder for olje og gassdivisjonen i Norsk Industri, Ståle Kyllingstad fra talerstolen.

Les også: – Ola Borten Moe lurer Nord-Norge

Les også: - Få oljejobber etter 40 år

Kyllingstad mener det har blitt en kultur for å kun tenke på penger, men at prosjekter bygd i utlandet ofte viser å bli dyrere enn planlagt.

Tror hovedkontraktene går til Asia

For selv om det er gode nyheter om arbeidsplasser fra Statoil i Nord-Norge er ikke Kyllingstad helt overbevist.

– Det er en bra start på å tilrettelegge for landaktivitet i Nord-Norge. Men det er langt frem, noen skal legge oljen inn i rør og rørledning, og det vet vi ikke hvem som skal gjøre ennå.

– Tror du den kontrakten går til Korea?

– Ja, sånn det ser ut tror jeg det, men vi skal gjøre alt vi kan for å få den til Norge.

De siste store kontraktene for bygging av plattformer til norsk sokkel har alle gått til utlandet, og det er det som provoserer Kyllingstad.

Både oljeselskapet Eni, Statoil og de andre som bygger ut felt i Norge har flere ganger avvist kritikken om at de ikke velger norsk. Og Statoil sier til DN.no at de foretok innkjøp i 2012 til 145 milliarder kroner, 77 prosent av disse innkjøpene ble gjort i Norge.