Hopp til innhold

Det virker i Trondheim - vil ikke ha det i Stavanger

I Trondheim sluttet politiet å sette berusede personer i arresten, resultatet er null dødsfall. Men i Stavanger vil ikke kommunen gjøre det samme.

"Fyllearrest" i Trondheim

Berusede får sengeplass og overvåkes av helsepersonell i Trodnheim. Dette vil ikke levekårssjefen i Stavanger prøve ut.

Foto: NRK

Rett etter nyttår ble en 61-år gammel mann funnet død i arresten i Stavanger.
Bare noen timer tidligere hadde den overstadig berusede mannen blitt tatt med inn av politiet og satt i den såkalte «fyllearresten».

– Det er jo noe vi ikke ønsker skal skje. Nå er saken til etterforskning hos spesialenheten og det blir jo viktig for oss å se hva de kommer frem til, det sier politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen.

Jørgensen viser frem arresten i Stavanger

Odd Tveit Jørgensen viser frem glattcella i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal

Mellom 2005 og 2011 døde syv personer i arresten i norske politiarrester, de fleste av disse var beruset da de ble tatt inn. Ingen av disse var i Trondheim. Der sluttet politiet å sette berusede i arresten for åtte år siden.

Les også: – Umulig å unngå dødsfall i arresten

Helsepersonell passer på

Roar Selvnes

Roar Selvnes i Trondheims-politiet er veldig fornøyd med løsningen de har fått til i byen.

Foto: NRK

– Vi så at veldig mange av de berusede personene som ikke var i stand til å ta vare på seg selv, ikke hadde noe i politiarresten å gjøre. Derfor fikk vi til et samarbeid med Trondheim kommune for å få til et tilbud, forteller Roar Selvnes som er innsatsleder ved Sentrum politikammer.

Hos Kong Carl Johan arbeidsstiftelse er det helsepersonell som passer på de rusede personene. De får sengeplass for en natt, og sjekkes jevnlig gjennom natten for å sikre at alt er vel. For dette betaler Trondheim kommune 4,5 millioner kroner i året.

Men dette er ikke nødvendig i Stavanger, det mener leder for kommunalstyret for levekår, Kåre Reiten.

Kåre Reiten

Levekårssjefen i Stavanger synes det fungerer greit slik det er i dag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jeg tror ikke det er aktuelt i Stavanger. I Stavanger har vi det sånn at hvis politiet er i tvil om en person skal legges på glattcelle, eller om han eller hun skal til medisinsk behandling så tar politiet personen med til legevakt, sier Reiten.

Les også: Mann (61) døde i politiets varetekt

Men politiet vil gjerne ha alternativ

Men selv om kommunene ikke vil ta regningen skulle gjerne politistasjonssjefen hatt en litt annen løsning.

– Jeg ser jo at alternativet for mange som kommer her ville vært å være på en avrusningsstasjon. Spesielt for de som blir tatt inn for ren beruselse. Da hadde et annet tilbud enn arrest vært noe å se på, avslutter Jørgensen.