Hopp til innhold

Slik holder du ut!

Det kan holde hardt å sykle alt du orker i ni mil. Du kommer garantert til å bli sliten og få vondt. Men det finnes enkle råd som hjelper deg frem til mål.

Nordsjørittet 2008
Foto: Nordsjørittet

- Start rolig! Fordel kreftene, hold litt igjen og ikke la deg rive med i starten. Det er det første rådet fra motivator Øyvind Hammer.

Han er mest kjent for å motivere skiskytteren Ole Einar Bjørndalen, og holder kurs og foredrag for å motivere folk.

Motivator Øyvind Hammer

Positiv tekning

Hammer mener at man kan få til alt man vil, men det kan være lurt å lære seg noen enkle teknikker før starten i Egersund.

- Tenk positivt! Tenker du at du er sliten, ja så blir du sliten! Dette må du trene på. Si til deg selv: "du er flink!" "Dette klarer du!" "du fikser hva som helst!" "Kom igjen, stå på!" Det hjelper å prate til seg selv. Men glem heller ikke å gi ros til andre syklister, slik at du får ros tilbake. Prat positivt, sier Hammer.

Alle får vondt!

Du må regne med å bli sliten under Nordsjørittet. Alle blir det! Men når du kommer til det punktet hvor du virkelig er sliten, må du gå helt ned i kjelleren for å hente krefter og motivasjon.

- Når det er så vondt at det ikke er gøy lenger, må du tenke en ting: du er ikke alene, alle de andre har det på samme måte. Du er i en stor felles gruppe hvor alle har det på samme måte. Så det er bare å sykle videre. Ikke gi deg! Si til deg selv at det er dette du har trent for, det er nå det gjelder. Bare disse timene her. Denne smerten varer ikke evig, så hold ut!

To syklistar i Bergen.
Foto: Thomas Hellum / NRK

Bli venn med smerten

Smerte er vondt, og svært få liker at det verker i ben, rygg og armer. Men forsøk å snu på det, tenk at denne smerten er bra for deg, anbefaler Øyvind Hammer:

- Hvis du klarer å tenke at "smerte er bra for meg" får du et annet forhold til smerten. For da må du forklare deg selv hvorfor. " Dette har jeg trent for, hvis det ikke gjør vondt tar jeg ikke i. Ved å kjenne smerte, presser jeg grensene mine."

En kilometer av gangen

Når det begynner å bli ordentlig tøft, gjelder det å finne delmålene. Ikke tenk på at det er 45 kilometer til mål. Men ta en kilometer om gangen.

- Når det blir så vondt at du har lyst til å begynne å grine må du "selge hjernen din". En fin måte å gjøre det på er å sette ting i perspektiv, sier Hammer.

- Er det noen mennesker i verden som ville ha byttet med meg nå? Er det noen som ville sett på det å ha vondt i lårene, være sliten, sitte på en flott sykkel i nydelig terreng som behagelig i forhold til den situasjonen de befinner seg i?

Når en tenker sånn er det nok til å kjenne at det ikke er synd på deg. Dette har du valgt selv, og nå må du stå på videre!

Du har mer å gå på

En ting som er greit å vite, er at når du tror du har brukt alle krefter og er totalt utslitt, har du faktisk 30 prosent ytelse igjen.

- Kroppen setter igang varsellampene og sier at du er sliten lenge før du er det. Det er kroppens egen forsvarsmekanisme. Men du har mye mer å gå på, det sitter i hodet.

Derfor: gi deg selv og andre ros. STÅ PÅ! DETTE KLARER DU! KOM IGJEN!
Det virker faktisk, smiler Øvyind Hammer.

Motivatoren har også en oppfordring til publikum ute i løypa:
- Rop og skrik til syklistene. Bruk gjerne navn på rytter eller navn på laget. "Kom igjen, du fra NRK!" "Ikke gi opp, mannen fra Risa".
Det hjelper utrolig for den som er sliten!