Charles Tjessem og reporter Ingveig Tveranger har vært i potetåkeren og i et pakkeri på Jæren for å se på poteten som råvare.
Jevnere størrelser
- Forbrukerne har blitt late, sier Tjessem. De vil helst ha ferdig vaskede poteter. Men jeg må innrømme at jeg foretrekker poteter med mold på. Pakkepoteter har en holdbarhet på to måneder, mens poteter som ikke er behandlet kan holde seg i åtte måneder, sier han. Potetene holder bedre på fuktigheten med molden på. Men det er en fordel med de ferdigpakkede potetene; de er jevnere i størrelsen slik at alle potetene trenger like lang koketid.
Potetsuppe med bacon og krutonger
4 porsjoner
8 mandelpoteter, mellomstore
1 løk
1/2 purreløk
vann
40 gram smør
1,5 dl fløte
ca 1-2 ss finreven pepperrot (eller Dijon-sennep eller wasabi)
salt og nykvernet pepper
Bacon eller sideflesk kutes i små strimler og sprøstekes i stekepanne
Brød kuttes i terninger og stekes i stekepanne
Slik gjør du:
Vask og skrell poteter, løk og purre. Kokes i vann til mørt.
Sil av kraften fra grønnsakene. Ta vare på noe av kraften til å spe suppen med.
Potet og løk tas over i en blender og "kjøres" med fløte, smør og kraften fra potet og løk til suppen oppnår en fin fløyelsaktig konsistens uten klumper.
Juster suppen til en fin konsistens og smak til med finreven papperrot, salt og nykvernet pepper.