Christian Jøers er kokk under Tomat-festivalen
I fjor var første året Tomat-festivalen i Finnøy kommune så dagens lys. Da fant finnøybuen ut at Finnøy-dagene hadde gått ut på dato. Og hva var vel mer naturlig enn en festival til tomatens pris?
Størst på tomat, egg og fjørfe
- Finnøy er den største tomatprodusenten i Norge, forteller Tor Øyvind Skeiseid, som er primus motor for festivalen. En tredjedel av alle norske tomater kommer fra Finnøy kommune. Og ikke nok med det, Finnøy er også størst på egg og fjørfeproduksjon. Så noe med mat måtte det bli, sier han.
Tar du turen til Finnøy i helga får du oppleve vakker natur i tillegg til mye godt laget av tomater.
Her får du oppskrift på tomatsyltetøy og tomatsuppe som hadde stor suksess på Gladmat-festivalen i Stavanger tidligere i sommer.
Tomatsyltetøy:
1 kg tomater
½ kg sukker
1 vaniljestang
2 sitroner
1 appelsin
litt chilipulver
Slik gjør du:
Skrell sitroner og appelsin. Hakk opp tomater, sitroner og appelsin i biter. Vaniljestangen splittes på langs. Hiv både frø og stang oppi. Bland alt sammen med sukker i en kjele. Kok i 15 minutter. Avkjøl. Smak til med chili.
Oppskrift: Marian Vignes Flesjå/Gastronomisk Institutt Stavanger
Tomatsuppe fra Nordre Vignes
1,5 kg godt modne tomatar kokes på svak varme til de er sundkokte. Etterpå presses massen gjennom en sil. Mål opp tomatjuicen, det blir ca. 9 dl.
50 g margarin
50 g hvetemel
ca 3 dl vann
2 dl melk
2 dl fløte
3 stk Maggi klar kjøttsuppe
4 ss eplemost eller eplejuice
1 ts. sukker
Smelt margarin, tilsett hvetemel. Spe med væsken, start med tomatjuicen. Det skal være 1,5 liter væske til sammen. Tilsett resten av ingrediensene, la det trekke på svak varme i ca 5 min. Ha i fløten til slutt.
Oppskrift: Marit Meltveit Vignes
Edle Skarland wokker grønnsaker