Hopp til innhold

- Ikke farlig å fryse

Det er bare tull at du kan bli syk av å fryse. Å presse lue på ungene er et bestemorsyndrom. Det mener kommunelege Terje Vevatne i Sola.

Forkjølelse
Foto: Berit Roald / Scanpix

-Du kan ikke kle ute influensa med ullstilongs, og det hjelper ikke med lue mot ørebetennelse.

Men folk på gaten mener derimot at varme klær er viktig for å unngå sykdom.

 Neste gang du hoster og er syk skylder du kanskje på at det er kaldt ute og at du glemte stilongs og lue.

Men, er det så sikkert at du kan fryse på deg forkjølelse og influensa? Kommunelege Terje Vevatne i Sola sier at det er tull at det er så farlig å fryse.  Du kan ikke kle vekk sykdommen sier han.

- Når det gjelder forkjølelse så kan du nok bli syk hvis du er kald på beina. Slimhinnene i nese og øvre luftveier blir tregere og da kan du få forkjølelse. Men, influensa, det kan en ikke varme seg vekk ifra. En må rett og slett unngå å bli smittet, sier Vevatne.

Lue hjelper ikke

Varme sko, ull innerst og ikke minst lue er viktigt - det har vi alltid trodd. Og luen den skal hindre at du får ørebetennelse.

Bestemorsyndrom

- Det er feil.  Det er motsatt egentlig.  Hvis en får ørebetennelse og blir for varm i øret, så er det midt i blinken for bakteriene og ørebetennelsen blir bare verre.  Å putte noe i ørene eller ta på lue, det er et bestemorsyndrom.  Bestemor er en strålende rådgiver mange ganger, men der er det feil.

Men samtlige vi møtte på Madla i Stavanger igår, mener at du kan bli syk av å kle deg for tynt.

- Ja, det har vi lært. Vi må ikke få trekk på oss.  Vi må kle oss etter været. Det tror folk er viktig.

Munnen er inngangsporten

- Bare tull, sier lege Terje Vevatne. Det som teller er hygiene, hygiene og hygiene. Vask hendene og ta en sveip opp i munnen med det samme.  Munnen er inngangsporten til virusen.  Hold høy hygiene og unngå å bli hostet og nyst på.  Det er bedre enn å kle seg veldig godt, sier Vevatne.