Hopp til innhold

Må kutte i «suksessprosjekt» for rusmisbrukere

Klepp kommune må kutte stillinger i rusomsorgstilbudet «På vei» - et prosjekt som har høstet mye ros.

Ane Mari Braut Nese

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese håper kommunen klarer å opprettholde tilbudet til rusmisbrukere selv om de må redusere antall stillinger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Fra nyttår halveres de statlige øremerkede pengene til rusomsorg i Klepp kommune. Konsekvensene er at kommunen må kutte stillinger i rusomsorgstilbudet «På vei».

– Det må reduksjoner til, og det er veldig synd, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese til NRK.no.

Prosjektet har høstet ros både fra brukerne og rusforskningsmiljøet.

– Kan ikke legge inn mer penger

NRK skrev torsdag om Odd Erling Bjørklun som har vært narkoman i 21 år. Han mener rusomsorgen i Klepp har vært en av de viktigste grunnene til at han har blitt rusfri. Bjørklund går ofte tur i friluftsområdet Kleppelunden med treneren sin.

Odd Erling Bjørklund

Odd Erling Bjørklund har vært gjennom rusprosjektet i Klepp. Nå skal han ut i arbeidslivet.

Foto: Øysteon Ellingsen / NRK

– Det betyr veldig mye. Jeg har kontakt med han en gang i uken. Vi reiser på tur rundt omkring. Jeg har selv ikke lappen, og det er ikke så mange kamerater som har lappen, så det er greit å komme seg litt rundt, sa Bjørklund til NRK.

Men halveringen av de statlige øremerkede pengene innebærer at tilbudet i kommunen blir redusert. I dag er det 84 rusmisbrukere som får hjelp gjennom rusomsorgen i Klepp.

– Jeg håper vi kan fortsette med prosjektet. Når de halverer støtten så kunne gjerne vi lagt inn mer midler i budsjettet og videreført det med samme styrke, sier Klepp-ordføreren.

– Men når vi må barbere litt alle veier har vi ikke mer å legge inn. Men vi håper at vi har kommet så godt i gang med prosjektet at vi klarer å gjøre et godt arbeid selv om må redusere antall stillinger, forklarer Braut Nese.

Skal prøve seg i arbeidslivet

Klepp kommune har årlig brukt rundt 2,5 millioner på rusomsorgsprosjektet og dagsenteret møteplassen.

Bjørklund er et bevis på at prosjektet har gitt gode resultater. Han skal prøve seg i arbeidslivet.

– Nå skal jeg bli besøksvenn for e gammel mann på Klepp gamlehjem. Da får jeg gjort noe, sier han og håper tilbudet i kommunen vil fortsette i lang tid.