Hopp til innhold

Jakter på tapte skatter under jorden

Metalldetektorentusiaster fra hele Skandinavia er i helgen samlet på Jæren for å saumfare jordene etter gamle skatter.

Metalldetektor

VIDEO: Hele helgen skal entusiaster fra hele Skandinavia finkjemme Jæren med metalldetektor for å finne tapte skatter. Foto: Helge Hundeide /NRK.

Morten Eek

Morten Eek i Rygene detektorklubb.

Foto: Rygene detektorklubb

Det har kommet skattejegere fra både Sverige og Danmark for å lete etter gamle gjenstander på Jæren. I dag gikk 20 menn tålmodig rundt med metalldetektorer i timevis i regnet. Drømmen er å finne skatter som er over 1000 år gamle.

– Nå har vi gått i områdene der vi vet at det har vært bosettingen. Vi søker etter gjenstander som ligger tett på der folk har vært bosatt og gravlagt i gammel tid, sier Morten Eek i Rygene detektorklubb.

Første detektorjakt i området

I dag ledet han detektorgjengen til Andagården i Hå kommune. Områdene rundt har hatt bosetting tilbake til Steinalderen, og var preget av stor rikdom. Folk som har bodd her, har hatt gods, eiendommer og kveg, og dermed også metaller som gull, sølv og bronse. Likevel er det første gang noen søker med metalldetektor i dette området.

– Man håper jo alltid på et godt funn, sier Leif Hartmann.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leif Hartmann

Danske Leif Hartmann fant i dag en mynt fra 1892 i jorden på Jæren.

Foto: Helge Hundeide / NRK
Atle Skarsten

Metalldetektorentusiast Atle Skarsten.

Foto: Helge Hundeide / NRK

Hartmann har kommet helt fra Danmark for å dra på skattejakt på jærske jorder. Atle Skarsten har ikke reist like langt, men er minst like engasjert.

– Jeg er ekstremt interessert i historie, og så er det jo terapi. Jeg kombinerer min interesse for historie med en hobby og utrolig trivelige folk. Vi går jo for oss selv ute på markene men det er ekstremt sosialt. Hvis noen finner noe ringer telefonene, og så møtes vi for å prøve å identifisere de gjenstandene som er funnet, sier Atle Skarsten.

– Litt trening og litt flaks

Mennene traver rundt på området med detektoren foran seg. De avgir en lavmælt summende pipelyd, men innimellom øker lyden, og detektoren gir utslag.

John Kvanli

Metalldetektorentusiast og formann i Rygene detektorklubb John Kvanli.

Foto: Helge Hundeide / NRK

– Du må ha en teknikk som gjør at det er mulig å finne ting når du går over dem. Det trengs litt trening, og så må du ha flaks. Du må bevege deg rett over gjenstanden. Bommer du med en meter så har du bommet. Det er som fiske, sier John Kvanli, formann i detektorklubben.

Hva skjer når dere finner noe verdifullt?

– Skulle vi finne et gullsmykke så er det den standardiserte gullprisen pluss 10 prosent som gjelder. Pengene deles mellom grunneier og finner. Det skjer ikke så ofte, sier Erik Alve.

Alt tas med – noe havner på museer

Erik Alve

Metalldetektorentusiast Erik Alve.

Foto: Helge Hundeide / NRK

– Vi tar vare på alt. Selv skrotet tar vi med oss slik at vi ikke finner det igjen hvis vi skal tilbake hit igjen, sier Eek.

Små og store funn leveres til museer både i Norge og Danmark.

– Alle funnene som blir gjort her plottes inn med GPS. Deretter vil selve funnene bli levert inn til Arkeologisk museum i Stavanger der de blir renset og tatt vare på. Til slutt kan de bli stilt ut til glede for publikum. Det er kjempegøy, sier Eek.

I løpet av tiden NRK besøkte detektorgjengen fant Leif Hartmann en tiøring fra 1892, og Atle Skarsten fant en sølvskje.

– Jeg fant ei lita skje merket «O.A.» Det kan jo godt være det står for «Anda», altså stedet vi er nå. Det er spennende når du finner noe som det kanskje går an å finne frem til hvem som har eid det, sier Skarsten.

Gullmynt funnet i jorda

Gullmynten fra 1892 lå godt gjemt under mange jordlag.

Foto: Helge Hundeide / NRK