– Tradisjonelt har smør hatt et dårlig rykte på seg i helsemessig forstand, men nå vil alle ha mye av det, sier Jon Holstand, meierisjef ved Tine meierier på Voll i Rogaland.
Pakkemaskinen går som smurt ved meieriet, som er ett av tre i Norge som produserer meierismør i stor skala.
Men 4.600 smørpakker i timen er ikke nok til å dekke smørbehovet i en tid hvor lavkarbo-bøker topper ønskelistene, og syv slag skal bakes før jul.
I forrige uke produserte meieriet på Voll 24 prosent mer smør enn på samme tid i fjor.
– Vi er ikke vant til at smøret nærmest blir tatt ut av hendene våre. Før hadde vi et lager, men nå går alt går rett ut fra fabrikken, sier meierisjefen.
- Les også:
- Les også:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utenlandsk smør i kakene
– Vi fikk inn 30 kartonger med smør på torsdag, og på lørdag var det tomt, sier Kristin Byberg ved Coop Mega på Klepp.
«Beklager, midlertidig utsolgt!» står klistret på smørhyllen i butikken, og Byberg er ikke alene om å måtte skuffe kunder på smør-jakt. Tine klarer ikke å dekke smørbehovet mot jul, og ber nå Statens landbruks-forvaltning om redusert tollsats på smør.
- Les også:
– Tine ber om at tollsatsen reduseres på smør for alle aktører i perioden fram til nyttår, slik at det kan importeres utenlandsk smør for å dekke markedsbehovet, sier konserndirektør Elisabeth Morthen i en pressemelding.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Lite melk
Smørmangelen skyldes både lavkarbo-dietten og lav melkeproduksjon, og når julebaksten kommer på toppen av det hele, får vi rett og slett ikke nok smør.
Tine har så langt i år levert tusen tonn mer smør til forbrukermarkedet enn på samme tid i fjor, men må ha utenlandsk hjelp.
– Vi har gjort flere tiltak for å øke egen smørproduksjon med blant annet å importere 150 tonn smør til industriproduksjon og redusert osteproduksjon til fordel for mer smørproduksjon. Dette vil ikke være tilstrekkelig, og vi tilrår derfor at det innføres reduserte tollsatser for å legge til rette for import, sier Morthen.
Ikke nok fløte
På Voll kunne Holstad produsert mer smør, men får ikke nok fløte.
– Vi produserer så mye som vi har råstoff til, men alle produkter skal ha sitt. Bøndene har hatt en dårlig sommer, og har problemer med å produsere nok melk, sier meierisjefen.
- Les også:
– Vi bestiller og bestiller, og fyller opp så godt vi kan. Vi håper nytt smør hver dag, men alle butikker får litt. Kundene er heldigvis trofaste og kommer og ser, sier Kristin Byberg.