Hopp til innhold

- For anonymt Garborgsenter

Garborg-museet i Asker er misfornøyd med planene for et nasjonalt Garborgsenter på Jæren.

Konservator ved Asker Museum, Randi Horgen, sier dikteren hadde fortjent et signalbygg i jærlandskapet og ikke plassering i et nøytralt bygg i Bryne sentrum.

 

Garborgsenteret på Bryne

 

Det var avspark-konferanse for nasjonalt Garborgsenter på Jæren i går.  Selv om det allerede finnes Garborgmuseer både på Jæren, i Asker og på Kolbotn, har en prosjektgruppe med mållaget i spissen jobbet fram ideen om et formidlingssenter der arven etter den store dikteren skal tas videre.

Men Konservator Randi Horgen fra Asker Museum synes det er en dårlig idé å plassere et senter sammen med nytt folkebibliotek i Bryne sentrum.

Foreslår Knudaheio

- Hvis du bruker tid, får du et bedre bygg.  Hvis en haster nå, så blir Garborgsenteret en del av biblioteket - anonymt, sier Horgen. Garborg sto for den spenstige tanken.  Det kan dette bygget også gjøre.  Det kan ligge på Knudaheio slik at det blir en utflukt - et sted å dra til - en eksotisk opplevelse for nordmen og ikke minst for utlendinger.  Vi kan vekke ham til live igjen i utlandet.  Han er ikke populær i Tyskland i dag.  Han har vært det, og han kan bli det igjen.

Men prosjektleder Trond Lie er krystallklar. Garborgsenteret skal lokaliseres sammen med Time kommunes nye bibliotek på Bryne, som skal stå klart i 2009.

- Når det gjelder lokalisering, så er nok løpet kjørt, sier Lie.