Hopp til innhold

Kun jenter i ambulansen

Jentene er i ferd med å overta ambulanseyrket. Veien til yrket går gjennom helse- og sosialfag, og guttene uteblir.

Video Ambulansejenter

Sissel Tønnesen er ambulansearbeider i Helse Fonna. Hun har ikke opplevd å møte problemer fordi hun er kvinne, men mener det i flere situasjoner er hensiktsmessig med en av hvert kjønn i hver bil.

Ambulanselærling Aina Storm

Ambulanselærling Aina Storm.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Trond Kipsgård, fagansvarlig, Helse Fonna

Trond Kipsgård, fagansvarlig for ambulanse i Helse Fonna.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Yrkesmesse Ambulanse

Ambulansestanden på Yrkesmessen i Tysvær.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

I dag ble yrkesmessen for Haugesundregionen arrangert i Tysvær Arena. Helse Fonna var på plass, på jakt etter gutter til ambulansefaget. I det siste kullet med ambulansearbeidere fra Sauda videregående skole var det kun en gutt.

– Jeg ser at det er et problem. Vi har jo nesten bare vært jenter i klassen. Det er et veldig tungt yrke, sier ambulanselærling Aina Storm.

To jenter som rykker ut med ambulansen blir altså de vanlige dersom guttene fremdeles velger bort dette yrket.

– Kan være en fordel med en mann og en dame

– Hvis vi har behov for det kaller vi jo på mer ressurser, men det må jo gutter også. Jeg har vært her i ni år, og har ennå til gode å se at vi som jenter ikke klarer oss. Det kan likevel være en fordel å være en mann og en dame i bilen, men det er det flere grunner til, sier ambulansearbeider Sissel Tønnesen.

Stadig nye kvinnelige elver søker informasjon om ambulanseyrket. Årsaken til at guttene uteblir, kan være at en må ha helse- og sosialfag.

– Ja det tror jeg. Vi har flere som har vært med i Røde Kors frivillige organisasjoner i flere år fordi det er dette de vil bli, men de kvier seg likevel for å søke helse- og sosial på videregående, sier Trond Kipsgård, fagansvarlig for ambulanse i Helse Fonna.