Hopp til innhold

– Grov utnyttelse

Forholdene på Westcon er grove brudd på arbeidsmiljøloven sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til NRK.

Westcon og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

Hanne Bjurtsøm kaller de vadekkede forholdene på Wstcon-verftet for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Brennpunkt/Jon-Michael Josefsen / NRK/Scanpix

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er ikke nådig i kritikken av bedrifter som utnytter utenlandsk arbeidskraft. Nå vil hun gi Arbeidstilsynet flere muligheter til å reagere.

– Jeg synes dette er veldig grovt, og det er nok ikke bare jeg som er rystet. Dette er grov utnyttelse av mennesker i en veldig vanskelig situasjon. Forholdene som er avdekket er klare eksempler på arbeidsmiljøkriminalitet som må møtes med de strengeste virkemidlene, sier Bjustrøm.

Se hele Brennpunktdokumentaren HER

Sosial dumping

Det var i gårsdagens Brennpunkt på NRK 1 at det ble avdekket sosial dumping på Westcon i Ølen. Flere arbeidere fra Øst-Europa fortalte om lønninger rundt femtilappen i timen, samt fire ukers natteskift, uten fridager.
Flere av arbeiderne sover også trangt på brakker eller stuet sammen i soverom i privathus.

Les også: – Jobber fire nattuker i strekk

– Det er mange som tjener penger på å utnytte mennesker på denne måten. Men samtidig så må vi ikke bare se på arbeidsgivere. Vi ser stadig vekk at vi forbrukere i Norge er så opptatt av at ting er billig, ikke at ting går riktig for seg. Og den bevisstheten må vi ha med oss, sier Bjurstrøm.

Arbeidstilsynet fant ikke

Arbeidstilsynet hadde i flere tilfeller vært på Westcon-verftet, men hadde ikke avdekket forhold av den typen Brennpunkt fant. Fellesforbundet i Rogaland sa i går til NRK at de mener tilsynet er for byråkratisk, og altfor lite ute i bedriftene.

Les også: Storaksjon mot Westcon

– Jeg går gjerne inn i en diskusjon med Fellesforbundet og Arbeidstilsynet om hvordan vi kan bedre bruken av tilsynets ressurser. Jeg tror Arbeidstilsynet gjør en veldig god jobb, men det er godt mulig de og mange andre etater kan sikkert se på hvordan man kan bruke ressursene bedre, svarer Bjurstrøm på kritikken.

Les også: – Det er ikke nok å bare sende brev

Skal kunne ilegge gebyrer

Statsråden åpner nå for å gi tilsynet flere virkemidler når det oppdages blant annet sosial dumping i en bedrift. I dag kan tilsynet stenge ned bedriften for et tidsrom, og saker kan havne i retten. I de tilfellene hvor sakene går så langt som til rettssalen er det likevel få som ender opp med en dom.

Arbeidstilsynet har mange virkemidler, og et av de viktigste virkemidlene de har er at de kan stanse virksomheten, det er kanskje det tøffeste. Så det er ikke nødvendigvis antallet som havner i rettssystemet som avgjør om dette er effektivt. Men vi vil gi tilsynet mulighet til å blant annet ilegg gebyrer direkte, sier ministeren.