Hopp til innhold

Starter graving etter Harald Hårfagres kongsgård på Avaldsnes

Riksantikvaren har gitt klarsignal til utgravinger ved kongsgården til Harald Hårfagre, som ble funnet på Karmøy i 2006.

Kongsgården til Harald Hårfagre på Avaldsnes

Slik mener forskere at kongsgården til Harald Hårfagre har sett ut. Nå skal det graves etter gården på Avaldsnes på Karmøy.

Foto: NRK

Sommeren 2006 ble det funnet stolpehull fra vikingtiden på Avaldsnes ved Karmsundet. I november samme år viste funn at det var kongsgården til Harald Hårfagre som var funnet.

Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Men det har tatt flere år før klarsignalet om graving kom.

– Avaldsnes er et av de viktigste nasjonale objektene våre. Vi må forvalte disse unike arkeologiske skattene med varsomhet, sier riksantikvar Jørn Holme.

UiO og UiS må samarbeide

Det er Universitetet i Oslo (UiO) som skal lede utgravingen, som starter til sommeren.

Avgjørelsen var ifølge Holme vanskelig, fordi Arkeologisk museum i Stavanger (AmS), underlagt Universitetet i Stavanger (UiS) , var imot utgraving.

Daværende direktør ved AmS, Harald Jacobsen, gikk i 2007 ut i mediene og sa at det ikke var funnet noen kongsgård. Dessuten ville ikke museet, på grunn av kapasitetsproblemer, være med på flere utgravinger .

– Når museet er imot skal det mye til for at vi sier ja til et annet museum. Derfor understreker vi at de to skal samarbeide, sier Holme.

– Det er bare å glede seg

– Svaret var som vi håpet på. Så vidt jeg kan tolke Riksantikvarens svar, blir det nå utgravinger fra mai av neste år. Det er en del vilkår Riksantikvaren peker på, men jeg tror vi kan si at det bare er å glede seg til utgraving, sier prosjektleder Dagfinn Skree, professor i Universitetet i Oslo, til Haugesunds Avis.