Hopp til innhold

MC-klubbene krever unnskyldning

MC-miljøet på Haugalandet har engasjert advokat, og krever at både politiet og kommunen skal stanse arbeidet med å nekte MC-folk adgang til utesteder.

Video MC-miljøet protesterer

MC-miljøet i Haugesund krever at både politiet og kommunen trekker tilbake vedtakene om forbud mot bruk av MC-vester på byens utesteder.

Tom Erga og et par kamerater har på vegne av MC-miljøet i Haugesund fått advokathjelp i kampen for å beholde MC-vesten og andre MC-klær på når de vil ta en tur på byen.

Ifølge advokaten finnes det ikke lovhjemmel til å nekte folk med MC klær adgang til utestedene og i et nytt brev til politiet og kommunen ber han om at vedtaket oppheves.

– Ytringsfriheten skal bli ivaretatt for alle. Norge er et demokratisk land, og da skal det ikke være spesielle regler for en gruppe mennesker, sier Erga.

Vil omformulere vedtaket

Vedtaket om å nekte bruk av MC-klær på utestedene skyldes et ønske om å hindre etableringen av kriminelle MC-klubber i Haugesund. Politiet har derfor bedt alle utestedene om å skrive under på en avtale der de forplikter seg til å nekte MC-folk adgang.

MC-miljøet i Haugesund krever at både politiet og kommunen trekker tilbake vedtaket. Politiet beklager ordlyden avtalen har fått, og har innkalt utelivsbransjen til nytt møte.

– Vedtaket har en uheldig formulering, og vi jobber nå med å få frem et nytt forslag, sier politistasjonssjef i Haugesund, Jørn Schelderup.

Mc protest

MC-miljøet i Haugesund vil fortsette kampen mot vedtaket om å nekte dem adgang til utesteder.

Foto: Arne Olsen Gunnar / NRK

Vil fortsette nekt

Til tross for endringen i vedtaket, vil ikke politiet trekke tilbake ønsket om at utesteder skal stenge ute MC-folkene.

– Arbeidet med å stanse MC-relatert kriminalitet på Haugalandet er viktig, og det må vi fortsette med. Adgangsnekt på utesteder er da et viktig virkemiddel, sier Schelderup.

Han legger også til at MC-folk ikke er de eneste som blir nektet adgang til utesteder. Han mener at det ikke er noe nytt at det finnes regler for hva slags klær en skal ha på seg.

– Mange nekter blant annet russen å komme inn, og det er også ut fra ordensregler. Det å nekte folk med MC-klær på seg er ikke noe spesielt, sier Schelderup.

MC protest

For en måned siden kjørte MC-folket i kortesje til Haugesund sentrum i protest.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Må snu debatten

I tilfeller der personer med russeklær har blitt nektet adgang har ikke politiet blandet seg inn, men Schelderup mener de er nødt til å gjøre det i slike tilfeller.

– Debatten opp mot ytringsfriheten er viktig å ta, men den diskusjonen har fått for stor plass i forhold til det å bekjempe MC-kriminalitet, sier han.

Til tross for at politiet ikke har tenkt å trekke tilbake vedtaket, vil Tom Erga og andre i MC-miljøet i Haugesund fortsette å jobbe for at det skal bli opphevet.

– Hva er det neste? Skal alle fotballsupportere også bli nektet adgang? Vi gir ikke opp denne kampen, avslutter Erga.