Hopp til innhold

– Foreldrene må ta ansvar

– Når foreldre ikke kan hente sin berusede ungdommer fordi de selv er påvirket, har vi et stort problem, sier leder for rusomsorgen i Eigersund kommune.

Rolf Skaara

Rolf Skaara mener foreldre må være gode forbilder for barna sine når det kommer til rusmiddelbruk.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

Egersund by

Egersund er en by med 1400 innbyggere.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Politiet i Eigersund har opp mot 100 ungdomsskoleelever på ei bekymringsliste fordi de tror flere av disse kan være på vei inn i narkotikamiljøet. Senest i går ble flere ungdommer tatt for bruk av narkotika i Eigersund.

Samtidig sliter rusomsorgen i kommunen med bemanningskrise, og klarer derfor ikke å følge opp de unge brukerne, og miljøet som selger og kjøper narkotika til ungdommene.

– Et stort ansvar på foreldrene

I fjor ble ungdomskontakten i Eigersund lagt ned på grunn av et stramt kommunebudsjett, men nå er den tatt inn igjen. Leder for rusomsorgen, Rolf Skaara håper at dette vil bidra til å fange opp de unge som er i faresonen.

I tillegg understreker Skaara at foreldre og foresatte har et stort ansvar i kampen mot den utbredte narkotikabruken blant unge i Eigersund.

– Det ligger et stort ansvar hos foreldrene og andre omsorgspersoner. Selv om kommunen får opprettet en veldig god tjeneste på dette området med et utvidet ungdomskontaktnett, kan vi ikke demme opp for dette, sier Skaara.

– Må være rollemodeller

Han mener foreldre bør tenke gjennom viktigheten av å være gode forbilder for barna sine.

– Det er veldig viktig at foreldregenerasjonen viser ansvar. Når det er tilfeller der barn er ute og er sterkt påvirket av rusmidler, og en tar kontakt med foreldrene, som så ikke kan komme og hente ungene sine fordi de selv er sterkt beruset, har vi et problem som er langt større enn ungdomsrusen, sier Skaara.

Er dette noe som skjer ofte?

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor ofte dette skjer fordi jeg ikke selv er ute og jobber med dette på kvelder og netter, men jeg vil tro at det er et kjent fenomen, svarer han.