Hopp til innhold

– Når polske arbeidere bor slik, hvordan har pelsdyrene det?

Slik bor sytten polske arbeidere på gården til Norges største pelsdyroppdretter, Jan Gjesdal. Dette er Arbeidstilsynet sine egne bilder av det de mener er sosial dumping.

– Det var en ganske dramatisk opplevelse for våre inspektører å være der. De fikk se forhold som var helt uakseptable og uverdige for arbeidstakerne på denne farmen, sier Gro Ellingsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet til NRK.

Tilsynet avdekket flere lovbrudd da de besøkte gården til Jan Gjesdal, Norges største pelsoppdretter, i Sandnes. Inspektørene er sjokkert over forholdene de sytten polske minkfarmarbeiderne bor under.

Gro Ellingsen

Gro Ellingsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Absolutt sosial dumping

I tillegg har de som jobber på farmen ingen eller mangelfulle arbeidskontrakter. Her brytes arbeidsmiljøloven systematisk, mener arbeidstilsynet.

– Dette er absolutt sosial dumping. Dette er utenlandske arbeidstakere som har uverdige arbeidsforhold slik vi ikke skal ha det i Norge i dag, sier hun.

Det var svært, svært uhygienisk, og ikke innlagt vann. Det eneste vannet som fantes var i toalettet, legger hun til.

I forrige uke avdekket også arbeidstilsynet i Telemark dårlige boforhold for arbeiderne på Gjesdals minkfarm i Nissedal.

Arbeidstilsynet har avslørt alvorlige lovbrot på ein pelsdyrgard i Sandnes. 17 polakkar som jobbar på garden hadde mangelfulle eller ingen arbeidskontraktar, og dei budde i elendige hus og brakker med dårlig hygiene utan vatn.

VIDEO: Påstand om sosial dumping hos pelsdyrbonde. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

– Er redd hele næringen blir forbudt

Det er bare noen uker siden det ble kjent at mattilsynet avdekket svært kritikkverdig forhold med flere døde og skadde dyr på gården til Gjesdal. Han er politianmeldt for vanskjøtsel av både pelsdyr og sauer. Den saken er nå under politietterforskning.

Øystein Hansen

Øystein Hansen, distriktssekretær i LO.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jeg har gjort meg noen refleksjoner rundt dette. Hvordan er holdningen til dyr hos denne bonden når man ser hvilken holdning han har til polske arbeidere, sier distriktssekretær Øystein Hansen i LO.

LO mener dette er nok et eksempel på kynisk utnyttelse av utenlandske arbeidere som kan få følger for pelsnæringen.

– Jeg har i mange år vært en forvarer av pelsdyrnæringen, og det er veldig mange seriøse aktører innen denne næringen. Hvis ikke pelsdyralslaget tar aksjon i forhold til dette er jeg redd hele pelsdyrnæringen blir forbudt i Norge, sier Hansen.

Jan Gjesdal har ikke svart på NRKs henvendelser, og vil ikke uttale seg i saken.

Pelsdyralslaget på besøk i kveld

Norges Pelsdyralslag er nå på vei til Gjesdals minkfarm i Sandnes. NRK traff de utsendte fra organisasjonen da de landet på Sola flyplass.

– Vi må forholde oss til fakta, og det er derfor vi er her i dag. Vi skal få brakt fakta på det rene, og forholde oss til det i vår videre saksbehandling. Det er det vi er opptatt av, sier pressetalskvinne Guri Wormdal.

Pelsdyralslaget har tidligere sendt støttebrev til Jan Gjesdal etter at han ble refset av Mattilsynet.

– Nå må vi få brakt på det rene hva som er tilfellet på denne gården, og så må vi foreta en god og riktig saksbehandling på grunnlag av det vi får kjennskap til, sier Wormdal.

Norges pelsdyralslag er nå på vei til Gjesdals minkfarm i Sandnes. NRK traff de utsendte fra organisasjonen da de landet på Sola flyplass.

VIDEO: Guri Wormdal og flere representanter fra Norges Pelsdyralslag drar i kveld på besøk til gården. Foto: Anders Fehn/NRK.

Innhenter informasjon

Hun understreker at organisasjonen fremmer arbeidsmiljøloven,

– Mangelfulle kontrakter eller fravær av kontrakter er selvfølgelig helt uakseptabelt. Det er i strid med forskriftene og slik kan vi ikke ha det, sier Wormdal.

Hva må til for at dere stenget Gjesdal ute fra pelsdyralslaget?

– Det må være et klart brudd på lover og retningslinjer og forskrifter. Dette er noe vi har fått presentert gjennom mediene i dag og vi har ikke hatt noe innsikt i dette tidligere, så vi må nå sørge for at vi vet, og så skal vi handle på bakgrunn av den informasjonen, sier hun.