Hopp til innhold

– Utbyggerne slurver med flate tak

Det bygges stadig flere av den typen hustak som er mest utsatt for vannskader og som trenger mest vedlikehold. – De kunne blitt bygget mye bedre, mener arkitekt.

– Et flatt tak som er riktig laget er like holdbart som et skråtak. Dessverre slurves det innen norsk byggebransje, sier Harald Martin Gjøvaag, faglig leder hos Alliance arkitekter.

Harald Martin Gjøvaag

Harald Martin Gjøvaag er faglig leder hos Alliance arkitekter.

Foto: Alliance arkitekter

De aller fleste entreprenører og husbyggere som bygger ny bolig i dag foretrekker flate tak. Likevel viser det seg at flate tak ikke er like holdbare som skrå tak. Det regner mer enn noen gang før, og antall dager med ekstremnedbør øker. Det kan by på problemer.

– Vannet havner i stua di

– Vi får svært ofte får melding om vannskade på flate tak. Flate tak liker vi ikke, sier Roald Stigum Olsen, pressekontakt i Tryg Forsikring.

Gjøvaag mener dette skyldes regelrett slurv.

– Snekkerne fryser på hendene og vil hjem. Det blir gjort feil og mangler for 15–18 milliarder i året i bransjen, sier Gjøvaag.

Potensialet for skrå og flate tak er nemlig like gode, ifølge han.

– Tar man slurvet med i betraktningen er flate tak en dårligere løsning. I tillegg er konsekvensene mye større dersom et flatt tak lekker. Da havner vannet i stua di, sier han.

– Jobber imot naturen

– Flate tak er en potensiell kilde til lekkasjer. De må passes på mye mer enn et skråtak. Har du helling på taket jobber du med naturen og vannet renner av. Med et flatt tak er det mye som må passes på hele tiden for å unngå at du får skade, sier Paul A. Paulsen, byggesjef i Stavanger kommune.

All statistikk viser at klimaet i store deler av landet er blitt langt våtere. Samtidig øker også antall dager med ekstrem nedbør. Likevel bygges de fleste nye hus med tak flate som er langt mer utsatt for skader.

Leilighetskompleks med flatt tak

De aller fleste leilighetskompleks som bygges i dag bygges med flatt tak.

Foto: Finn.no

Forsikringen dekker ikke manglende vedlikehold

Roald Stigum Olsen

Roald Stigum Olsen er pressekontakt i Tryg Forsikring.

Foto: TrygVesta

– Det er et tankekors at man fremdeles bygger slike utsatte bygninger. Det er åpenbart at klimaet har blitt verre når det gjelder nedbør, og ikke minst at vi får nedbør i kraftige regnskyll enn tidligere, sier Stigum Olsen i Tryg forsikring.

Han påpeker at det ikke gir automatisk forsikringspremie dersom vannskadene skyldes mangelfullt vedlikehold.

– De må gjerne ringe forsikringsselskapet, men hvis skaden skyldes manglende vedlikehold og vanlig slitasje er det ikke riktig at forsikringsselskapet skal være med å spleise på det, så mange av disse sakene vil ikke bli dekket, sier han.

– En folkesykdom å ikke vedlikeholde

Gjøvaag i Alliance arkitekter mener det at utbygger leverer en slags bruksanvisning for boligen bør bli et krav.

– Alle bør på en Forvaltning- drift og vedlikeholdshåndbok, med vedlikeholdsskjema og instruksjoner. Det å ikke gjøre vedlikehold har blitt en norsk folkesykdom. Vi pusser opp innvendig for millioner, men gjør ingenting med huset utvendig, sier han.

Mange flate tak bygges med kun papp på toppen. Dette mener han er en unødvendig innsparing fra utbygger.

– Hvis de hadde lagt elvegrus eller sedum-tak på toppen øver holdbarheten betraktelig, og pappen slipper å skades av vann og UV-stråler, sier Gjøvaag.