Hopp til innhold

Tjener millioner på nye boliger

I løpet av de siste tre årene har den største husbyggeren i Norges mest pressede boligmarked nær nidoblet inntjeningen. Eierne innvilget seg selv 20 millioner kroner i utbytte i fjor.

Østerhus bolig

Østerhus har gjort store penger på salg av nye boliger. Her fra reklame for nye eneboliger til salgs i Eivindsholen på Bryne.

Foto: Østerhus

Prisene på boliger i distriktet er skyhøye, men inntjeningen per bolig blir stadig bedre. I alle fall for noen.

I fjor omsatte de tre største boligfirmaene i Øster Hus Gruppen; Øster Hus, Jærbygg og Klepphus, alene for nesten en milliard kroner. Omsetningen er mer en doblet siden 2008.

Njål Østerhus

Njål Østerhus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

34 millioner i utbytte på to år

En gjennomgang av fjorårets regnskap viser at de tre selskapene satt igjen med et overskudd på 140 millioner etter skatt. Det er nesten 60 millioner mer enn året før og nær ni ganger mer enn i 2008.

Eierne av selskapene, Cato og Njål Østerhus, har vært rause med sponsorkronene de senere årene, og støtter blant annet Viking og Sandnes Ulf.

Selv har eierne av Øster Hus Gruppen innvilget seg 34 millioner kroner i utbytte de to siste årene. 20 millioner i fjor og 14 i 2010.

Tjener en halv million per solgte bolig

I sin egen firmaavis skriver eier Njål Østerhus at selskapet i fjor oppnådde resultater som selskapene nesten er alene om i bransjen, men Østerhus ønsker ikke å la seg intervjue av NRK og svare på spørsmål knyttet til regnskapstall, konkurransen på markedet, prissetting og hvor mye utbygger egentlig tjener på bygging av en ny bolig i distriktet.

Regnskapstallene viser at Øster Hus i fjor tjente minst en halv million i snitt per bolig. For enkelte av de dyreste boligene med den gunstigste tomteutviklingen kan overskuddet trolig være det mangedoble.

Lik omsetning, men mindre overskudd

NRK har også sett på regnskapene til fire andre store byggentreprenører i distriktet; Fjogstad, Fakta Bygg, Lothe Bygg og Jadarhus.

De fire selskapene hadde i fjor en omsetning på en milliard, men overskuddet etter skatt var på samlet 40 millioner kroner.

De fire selskapene omsatte med andre ord like mye som Øster Hus gruppen gjorde til sammen, men fikk et samlet overskudd etter skatt som var 100 millioner mindre enn Øster Hus.