Hopp til innhold

Studenter strømmer til oljefagene

Søkertallene til oljefagene ved UiS har økt betraktelig, og ventelistene er lange.

Universitetet i Stavanger

Flere strømmer til oljefagene ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I år strømmer studentene til petroleumsfagene ved Universitetet i Stavanger. Årets store trend på UiS er at poengkravene til alle petroleums- og offshoreutdanninger har steget markant, og de har også flere søkere enn tidligere.

Petroleumsteknologi i frammarsj

– Vi merker spesielt at petroleumsfag har stor interesse, poengkravene har steget ganske markant, og det er flere søkere enn tidligere, sier kommunikasjonsrådgiver ved UiS, Susanna King.

Bachelorutdanningen i petroleumsteknologi er nå det tredje vanskeligste studiet å komme inn på. Også søkertallet til de andre oljefagene har økt betraktelig, og flere har lange ventelister.

King tror det er flere faktorer som spiller inn på hvorfor så mange velger oljefagene ved universitetet.

– UiS er kjente for å ha noen av de beste petroleumsutdanningene i landet. Stavanger er oljehovedstaden noe som gjør at studentene er nære arbeidslivet og får godt oppdatert pensum og praksis. Vi har gode labfasiliteter, og et nasjonalt arbeidsmarked som skriker etter ingeniører. Og så vet jo alle at det gir gode lønninger, sier King.

Fortsatt ledige plasser

Fem av de ti mest populære studiene er samfunnsvitenskapelige utdanninger og de resterende fem er teknologiske utdanninger.

Men fortsatt er det flere studier på resttorget dersom du ikke har sikret deg en plass enda. Deriblant ligger grunnskoleutdanningen fra 1. til 7. trinn og fra 5. til 10. trinn. UiS sine søkertall ligger greit på landsgjennomsnittet, men de ønsker flere søkere.

– Samfunnet har bruk for lærere og det er et kjempeviktig yrke. Derfor jobber vi med å få enda flere søkere til lærerutdanningen både på et lokalt nivå og som en nasjonal kampanje. Det er et stort studie, og det trengs mange søkere, sier King.

Flere får plass

Til sammen har nesten 4000 studenter fått tilbud om studieplass ved universitetet. Det er om lag 400 flere enn i fjor. Ingeniør-, samfunns- og mediefag dominerer listen over de vanskeligste studiene å komme inn på.

Og på Høgskolen Stord/Haugesund får nesten 900 personer tilbud om studieplass i år. Det er en økning på rundt 90 studenter i forhold til i fjor.

Økningen på Høgskolen går for det meste på ingeniør- og matematikkstudiene.