Hopp til innhold

Bent Høie: – Mennesker i nød må få be om hjelp

Høyres landsmøte vil gjeninnføre forbudet mot tigging. Bent Høie og resten av partiledelsen er imot vedtaket.

Bent Høie

Bent Høie fra Høyres landsmøte lørdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vedtaket ble fattet på tampen av landsmøtet til partiet søndag, mot partiledelsens ønske.

Høyres ledertrio fikk seg dermed en smekk fra delegatene, slik Frp fikk det i fjor med et overraskende vedtak om aktiv dødshjelp og Ap gjennom et pålegg om å nedlegge veto mot EUs postdirektiv.

– Når tigging fører til kriminalitet, må politiet slå ned på dette – ikke kriminalisere tiggingen. Mennesker i nød må få be om hjelp, skriver andre nestleder, Bent Høie, på sin twitterprofil.

Les også: – Går ikke an å forby sosial nød

Støtte fra Erna

Rogalendingen får støtte fra partileder Erna Solberg.

– Jeg mener vi kunne håndtert dette problemet på en annen måte, men kan leve med det vedtaket landsmøtet har fattet.

– Utfordringene er jo dem som driver med tilgrensende praksis, som for eksempel gatemusikere. Hva skal forbudet omfatte? Det må bli opp til politiet hvordan det skal håndheves, fortsetter partilederen.

Effekt

Hun tror det kan få en viss skremselseffekt. Ryktet vil spre seg raskt i Europa, og romtiggernes bakmenn vil frakte dem til andre land, der fortjenesten er større og risikoen for bortvisning mindre.

Lederen av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, var en av pådriverne bak forslaget om forbud. Etter voteringen var han svært fornøyd.

– Dette er et klart signal om at vanlige folk kan ta plasser og torg tilbake. Tigging er selve bruhodet inn i Norge for dem som har kriminelle hensikter. Vår tikrone i koppen er en del av den tilbakebetalingen de må gjøre for en 3.000 kilometer lang bussreise, sier Tetzschner.

Debatten om tigging utviklet seg til et svært engasjert ordskifte, der tilhengerne fastholdt at det var det kriminelle apparatet bak de ville til livs, og at en aktiv justispolitikk ikke alene er nok til å fjerne all tigging.

Kjente Høyre-profiler sto mot hverandre i debatten. Justispolitiker Andre Oktay Dahl hadde tvilt seg fram til å støtte forbudslinjen. Det samme hadde Peter Skovholt Gitmark og Nicolai Astrup, mens Torbjørn Røe Isaksen var intenst imot.