Hopp til innhold

– Verre at barn ikke er i aktivitet enn at de skader seg

Så mange som 150.000 barnehagebarn er i aktivitet mindre enn én time hver dag, frykter Friluftsrådenes Landsforbund. Det er mer skremmende enn at 60 barnehagebarn skades hver dag, ifølge forbundet.

Barnehagebarn på tur

Barn i barnehager må få bevege seg, mener Friluftsrådenes landsforbund. Barnehagebarna på bildet er på tur rundt Mosvatnet i Stavanger.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

– Generelt er det altfor lite aktivitet i samfunnet. Hvis dette starter allerede i barnehagen, er det et dårlig signal for fremtiden, sier Henry Tendenes, styreleder i Friluftsrådenes Landsforbund, til NRK.no.

Forbundet har undersøkt en barnehage i Stavanger og mener resultatene derfra kan tyde på at så mye som halvparten av norske barnehagebarn får mindre enn én Helsedirektoratets anbefaling om én time fysisk aktivitet hver dag.

Henry Tendenes

Henry Tendenes.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Inaktivitet er verst

Det kan bety at 150.000 barn daglig er for lite aktive, skriver forbundet i en pressemelding.

Tidligere denne uken kom det fram at 60 barn blir skadd i norske barnehager hver eneste dag . Organisasjonen frykter disse tallene nå blir brukt for å hemme barnas aktivitet.

– Vi er mer bekymret for inaktivitet enn skadeomfanget i barnehagene, sier Tendenes.

– Må få klatre i trær

– Dette handler om forebyggende folkehelse fra starten av livet. Barn må få bevege seg fritt, dette og klatre i trær, mener han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Naturbarnehage

Noen norske barnehagebarn går i naturbarnehager, som denne i Buskerud. De fleste barn leker imidlertid mindre i naturen enn før, viser forskning.

Foto: Tina Brock / NRK

Organisasjonen mener personalet i barnehager og skoler må ta den tradisjonelle leken tilbake.

– Og foreldre og barn må gå på tur sammen, sier han.