Hopp til innhold

– Kontakt politiet dersom tiggingen blir aggressiv

Aggressive tiggebander herjer norske byer. Også i Rogaland har politiet merket pågående tiggere den siste tiden.

Mistanke om organisert tigging.

Flere norske byer har blitt utsatt for aggressiv tigging i den siste tiden. Illustrasjonsfoto.

Tigging

Tigging er lov i Norge, men politiet oppfordrer publikum til å ta kontakt dersom tiggingen blir aggressiv.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I torsdagens VG advarte politiet mot kvinnelige tiggebander som har herjet rundt omkring i landet. De oppfører seg spesielt aggressivt overfor eldre.

Også i Rogaland har politiet merket den aggressive tiggingen.

– For ikke lenge siden fikk vi melding fra ferjekaien i Stavanger om pågående tiggere som skulle vaske vinduer, og deretter ønsket å få penger for dette, operasjonsleder Kurt Løklingholm i Rogaland politidistrikt til NRK.no

– Vi fikk melding om at de var aggressive og bortviste dem derfor fra området, fortsetter han.

– Putter pengebøssa opp i ansiktet på folk

På lik linje med flere andre byer i Norge har også Sandnes har opplevd svært pågående tiggere i påsken.

– Politiet har tirsdag fått meldinger om tre kvinnelige tiggere som følger etter folk og putter pengebøssa opp i ansiktet på dem. Flere tør ikke annet enn å gi penger. Tiggingen skal ha foregått både mandag og tirsdag, skrev politiet i politiloggen tidligere denne uken.

Samme dag ble også en rumensk tenåringsjente bortvist fra Sandnes sentrum på grunn av pågående tigging, skriver Sandnesposten .

– Vi ser at det dreier seg om rumenske sigøynere. De kommer hit med trekkspillmusikk, tigging og salg av juggel på dørene til folk, forteller etterforskningsleder Magnar Hetland til avisen.

– I mange av tilfellene er spørsmålet om trekkspillmusikken skal betegnes som musikk eller støy.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nye ruten

Aggressive tiggere har vært på ferde i Sandnes i påsken.

Foto: Hans Magnar Lien

– Ta kontakt med politiet

Løklingholm i Rogalands-politiet ber publikum som opplever aggressiv tigging om å ta kontakt med politiet.

– Vanlig tigging er jo lov. Men dersom folk opplever at tiggingen er svært pågående vil vi at politiet skal varsles, sier operasjonslederen.

Han sier det er vanskelig å uttale seg om aggressiv tigging er et økende problem også her i distriktet, men at det er et problem som har dukket opp tidligere.

Erfarne politifolk blir fortvilet

Ifølge VG skal rumenske smykkeranere har slått til mot eldre norske kvinner i Oslo, Asker og Bærum, flere steder i Buskerud, Romerike, Follo, Agder og Sør-Trøndelag.

Felles for metodene som de rumenske kvinnene bruker skal være at norske kvinner tilbys å kjøpe falske smykker, men at de i stedet ender opp å bli frastjålet sine egne smykker.

– Selv erfarne politifolk blir fortvilet og sint når man ser gjerningsbeskrivelser som dette, sier Geir Ellefsen i Oslo-politiet til VG.

– Basert på opplysninger av ofrene, vitner og politiets kartlegging kan vi si at gjerningskvinnene utelukkende er utenlandske romfolk fra Romania, forteller han.

Holder seg unna Haugesund

I Haugesund har ikke politiet mottatt meldinger om aggresive tiggere den siste tiden.

– Jeg er ikke kjent med lignende tilfeller i Haugesund, sier Svein Sørensen i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NRK.no.

– Fra tid til annen får jo også vi meldinger om tiggere i byen. Men vi har ikke erfart at vi har hatt et direkte stort problem den siste tiden, sier han.