Hopp til innhold

Jordskjelv rystet Vestlandet

Klokken 20.22 onsdag kveld gikk det et jordskjelv som medførte klirring i glass over store områder på Sør-Vestlandet. Jordskjelvets senter var like ved Skjold og det hadde en styrke på rundt 3,5.

Jordskjelv graf

Slik ble jordskjelvet registrert hos Norsk nasjonalt seismisk senter.

Foto: "Norsk Nasjonalt Seismisk Netverk, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen"

Kuvvet Atakan

Kuvvet Atakan er professor ved Institutt for geovitenskap ved UiB.

Foto: UiB

Det gikk i går kveld et jordskjelv som ble merket av innbyggere i deler av Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Senteret for skjelvet skal ha vært mellom Skjold og Vikebygd på fylkesgrensen mellom Rogaland og Hordaland. Det ble målt til en styrke rundt 3,5 målt i momentmagnitude.

Helt presist var skjelvets episenter 59.535 grader nord og 5.602 øst, omtrent 30 kilometer nordøst for Haugesund, melder Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk.

– Dette jordskjelvet ble registrert på samtlige stasjoner i vårt norsk nasjonalt seismisk nettverk. Det i seg selv sier at dette var et viktig jordskjelv. Når det gjelder magntuden målte vi det til 3,5, noe som plasserer dette som et lite jordskjelv i glabal sammanheng, men moderat av det vi opplever her i Norge, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Universitet i Bergen.

Etterskjelv torsdag morgen

Torsdag morgen kom det meldinger om et mulig etterskjelv nær Haugesund.

– Det stemmer. Det ble registrert et lite jordskjelv med en styrke på 2,0 i området klokken 05.10 torsdag morgen, sier Atakan.

Trodde skjelvet gikk i Nordsjøen

– Siste jordskjelv i samme området var registrert i 29. januar 1989 som hadde magnitude 4.2, opplyser Atakan.

– Den 12. august 2000 hadde vi et annet jordskjelv på 4,5 litt nærmere Stord og Bømlo. Området i Sunnhordland og Nord-Rogaland er utsatt, og vi har hyppige jordskjelv hele året. De er som regel svakere enn dette. Jordskjelv med en styrke på 3,5 eller mer forekommer omtrent 10 ganger i året i Norge, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Den første informasjonen som kom etter at skjelvet gikk tilsa at skjelvets episenter var i Nordsjøen, 177 km vest for Stavanger og 170 km sørvest for Haugesund, men det var ikke korrekt.

Folk på Karmøy, Jørpeland, Stavanger, Stord, Sokndal, Mosterhamn, Sveio, Lyngdal, Suldal, Tysvær, Bokn, Randaberg og Haugesund meldte om å ha følt en betydelig risting i bakken.

– Vi fikk en haug med telefoner fra hele politidistriktet vårt, sier Jan Magne Østebøvik, ved politiets operasjonssentral for Haugaland og Sunnhordland.

– Klirret i glass i skapet

– Klokka 20.23 opplevde jeg det som jeg mener var et jordskjelv. Det startet svakt og økte, deretter avtok det gradvis. Jeg telte omtrent åtte sekunder fra jeg merket det til det var over. Det var såpass kraftig på det meste at det klirret i glasskapet, beskriver Trond Gunnar Christiansen fra Åkrehamn ved Haugesund.

– Tydelig jordskjelv registrert på Skår ved Ombo i Hjelmeland klokken 20.25. Huset ristet og vi hørte dur som fra et stort kjøretøy. Tallerkener og glass klirret i skapet, men det forårsaket ingen synlige skader. Det varte i omtrent fem sekunder, med et mindre etterskjelv, beskriver Kaare Skaar.

Sunnhordland til Vest-Agder

Helge Haraldset Hafsås

Helge Haraldset Hafsås opplevde jordskjelvet.

Foto: Privat

Helge Haraldset Hafsås bor i Mosterhamn og forteller om noen dramatiske minutter rundt klokken 20.30.

– Først hørte vi en fjern kraftig ristelyd. Så gikk det kanskje seks-syv sekunder før det smalt skikkelig. Da ristet hele huset fysisk, sier han.

NRK har også snakket med folk på Stord som har kjent de kraftige rystelsene.

Hordaland politidistrikt har ikke fått noen meldinger om jordskjelvet. Det betyr at det som forårsaket skjelvingene i så fall begrenser seg til Sunnhordland og videre sør til Rogaland og Lyngdal i Vest-Agder.

Ikke spesielt stort i norsk sammenheng

Seismolog Johannes Schweitzer ved Det seismologiske instituttet NORSAR på Kjeller beskriver skjelvet som et vanlig jordskjelv i norsk sammenheng. Men understreker at det likevel er svært sjelden folk flest opplever dem.

– I hele landet opplever vi skjelv på denne størrelsen flere gang i løpet av et år. Men ingen av disse skjelvene skjer på samme sted, og det går som regel mange tiår mellom hver gang folk på en plass kan oppleve slike skjelv som det vi så i kveld, sier Schweitzer.