Hopp til innhold

Vedtok ikke bompengeforlengelse

Fylkestinget ble ikke enige om å forlenge bompengeperioden for Nord-Jæren utover de fem årene som allerede er vedtatt.

Bompenger

Foto: Eirik Gjesdal.

– Mangel på styring fra den politiske ledelsen gjør at Rogaland fylkeskommune ikke har noe vedtak om bompenger utover de nærmeste fem årene, sier Aps gruppeleder Tom Tvedt.

I fylkestinget i dag stemte Høyre og KrF for et forslag som innebar forlengelse av bompengeperioden utover det som allerede er vedtatt. Ap, SV, Senterpartiet og Venstre stemte også for bompenger, men for et eget forslag som la føringer for at bompengene skulle brukes til kollektivtrafikk og sykkelvei. Begge fløyene stemte altså for bompenger, men ble ikke enig om et felles forslag. Fremskrittspartiet stemte mot begge disse forslaga, og dermed ble det ikke flertall for noe.

– Ap har stemt for bompenger, og for dette. Dette var kun en arroganse fra flertallet for å ikke søke en løsning. Hvis de vil snakke med oss i opposisjonen, så er de hjertelig velkommen. Vi skal være med å bidra til å finne en løsning for folk som står i kø, sier Tvedt.

– Vedtatt å avvikle bompenger om tre år

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli, fylkestingsrepresentant for Fremskrittspartiet og varaordfører i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fremskrittspartiet feirer mangelen på et vedtak for bompenger som en seier.

– Vi har i praksis vedtatt å avvikle bompengeordningen på Nord-Jæren om tre år. det er noe vi har jobbet for lenge, og håpet lenge på, sier fylkestingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Pål Morten Borgli.

– Vi er veldig glade for dette. I praksis så har fylkestinget stemt mot å videreføre bompengeordningen på Nord-Jæren, som Stortinget har åpnet for. På en avstemning for kort tid siden, fikk ikke det flertall, sier han.

Vil dette stoppe flere samferdselsprosjekter i fylket?

– Vi må rette fokuset mot dem som skal betale for vegene, altså den statlige finansieringen. Det var et oppsiktsvekkende vedtak som vi i Fremskrittspartiet er veldig glade for. Vi har et alternativ til bompenger. Staten som dette året går med 390 milliarder i overskudd kan begynne å investere i infrastruktur i Norge, sier han.

Arbeiderpartiets alternative forslag

Rogaland fylkeskommune viser til Stortingets sluttbehandling av Stortingsproposisjon 285 (2011-2012) om forlengelse av Nord-Jæren-pakken og slutter seg til at det legges til grunn at eksisterende bompenge-ordning forlenges ut over fem år. Midler fra ordningen må nyttes til å realisere Fv 44 Forus-Gausel og planlegging av sykkelmotorveien, samt videreutvikle et fullverdig kollektivsystem på Nord-Jæren.

Frykter for samferdselsprosjekter

Odd Arild Kvaløy

Odd Arild Kvaløy (Sp) er tidligere leder i samferdselsutvalget.

Tidligere leder i samferdselsutvalget, Odd Arild Kvaløy fra Senterpartiet er overrasket over vedtaket, og frykter at viktige samferdselsprosjekt kan bli utsatt.

– Dette er dårlig politisk håndverk, og det kan sette fremdriften og sluttfinansieringen av viktige prosjekter på spill. Dette kan dreie seg om Eiganestunellen, flere kollektivfelt, utvidelsen fra Sømmevågen ved Sola. Alle disse prosjektene kan havne i fare fordi vi kan risikere at de ikke blir fullfinansierte. Det er rett og slett manglende politiske ferdigheter som gjør at fylkestinget har gjort vedtaket, sier Odd Arild Kvaløy.

Han mener også vedtaket sender et svært dårlig signal til Stortinget.

– Jeg mener fylkestinget bør ta vedtaket opp igjen til ny behandling ved neste møte for å rette opp inntrykket. Jeg håper de har den politiske forstanden til å gjør det, sier han.

Bomstasjonen på Forus

Bomstasjonen på Forus.

Foto: NRK