Mangel på jod i kostholdet kan føre til forstyrrelser i stoffskiftet, og i verste fall sykdommen struma. Over halvparten av jodinnholdet i norsk kosthold kommer fra meieriprodukter.
Både Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring er koblet inn. Også Mattilsynet er varslet etter de nye funnene, skriver Stavanger Aftenblad.
- LES OGSÅ:
– Vi finner det riktig å informere helsemyndighetene, slik at vi kan kartlegge betydningen funnene har for folkehelsen og enes om eventuelle tiltak, sier leder for Tines ernæringsavdeling, Anne Sofie Biong, til avisen.
Vil finne ut årsaken til nedgangen
I tillegg til å sjekke hva funnene har å si, vil de også granske årsaken til den kraftige nedgangen. Teorien er at det har blitt mer raps i kraftfôret, noe som igjen skiller ut jod i urinen til kuene.
– Tyske data har dokumentert en slik sammenheng, sier ernæringsprofessor ved institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Anna Haug.
Årsaken til at raps blir mer brukt er at det bidrar til å få opp proteinverien i melk.
Feil kosthold gjør en mer utsatt
Også salt som er tilsatt jod har et lavere innhold av jod enn tidligere. Derfor har dette lite å si for det totale inntaket i kosten.
Det er særlig folk som har for lavt jodinntak i kosten som kan være mer utsatt for sykdom, for eksempel om en spiser lite fisk og drikker lite melk.
Også Nasjonalt råd for ernæring bekrefter at det er ting som tyder på at enkelte grupper i befolkningen har et for lavt jodinntak. Derfor mener de det er grunn til å se nærmere på jodinnholdet i melk.
Det understrekes likevel at folk som får i seg for lite melkeprodukter og fisk kan kompensere dette med kosttilskudd som inneholder jod.