Hopp til innhold

– Fred Ingebrigtsen ser frem til å komme i gang med rettssaken

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld når innsiderettssaken starter i Stavanger tingrett mandag. Fred A. Ingebrigtsen og seks andre er tiltalt i saken som politiet har brukt tre år på å etterforske.

Fra politiets pressekonferanse mandag

Rett før sommerferien i 2008 kalte politiet i Rogaland inn til pressekonferanse. Over tre år senere starter Innsidesaken i retten. Det alvorligste tiltalepunktet handler om bruk av såkalt innsideinformasjon for å tjene penger på aksjekjøp og -salg.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Bjørn Stordrange

Bjørn Stordrange forsvarer Fred A. Ingebrigtsen (47).

Foto: Rune A. Hansen / NRK

– Fred Ingebrigtsen ser sterkt fram til å kunne gi en samlet og sammenhengende forklaring på de forhold for han er trukket inn for, sier Ingebrigtsens forsvarer, Bjørn Stordrange.

Politiet mener Acta-gründeren Ingebrigtsen er hovedmannen i den såkalte innsidesaken. Han og de medtiltalte skal ifølge tiltalen ha handlet Acta-aksjer for over 100 millioner kroner etter lekkasjer fra Ingebrigtsen.

Så vidt NRK vet, kommer Ingebrigtsen til å erklære seg uskyldig på alle tiltalepunkter. Stordrange vil ikke si noe om hva Ingebrigtsen kommer til å forklare, men sier at de kommer til å vise til det de mener er feil fra politiets side.

– Han har hatt innvendinger mot etterforskningen, og har mye på lager. Disse feilene, og de rettslige ufullstendighetene, er ikke reparert i prosessen, sier Stordrange til NRK.

Artikkelen fortsetter under tidslinjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Teksten i tidslinjen er basert på tiltalen samt NRK og andre mediers omtale.

Ifølge tiltalen pågikk lovbruddene i fire år, fra 2004 til 2008. Om morgenen 16. juni 2008 arresterte politiet i Rogaland fire personer, blant dem Ingebrigtsen.

Det alvorligste tiltalepunktet handler om bruk av såkalt innsideinformasjon til selv å kunne tjene penger på aksjekjøp og -salg.

Tre ganger, i 2005, 2007 og 2008 brukte Ingebrigtsen informasjon han fikk som styreleder eller -medlem i Acta til å kjøpe eller selge aksjer slik at gevinst kunne økes eller tap minimeres.

Politiet brukt tre år på etterforskningen, noe de har måttet tåle kritikk for. Tiltalen i saken ble til slutt tatt ut i juni 2011, nærmest på dagen tre år etter pressekonferansen i 2008.

Ingen av de andre seks tiltalte erkjenner straffskyld.

– Har nektet siden pågripelsen

– Min klient sier det samme som han har sagt hele tiden: At han ikke har gjort noe galt, sier Odd Rune Torstrup, som forsvarer Ingebrigtsens 42 år gamle svoger.

Odd Rune Torstrup

Odd Rune Torstrup forsvarer svogeren (42).

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Advokat Christian Wiig

Christian Wiig forsvarer halvbroren (57).

Foto: Frank Nygård / NRK

– Han har helt siden pågripelsen nektet enhver form for straffskyld, og det kommer han til å fortsette med når rettssaken starter. Han er glad for at saken endelig blir prøvd, sier Christian Wiig, som forsvarer Ingebrigtsens halvbror, bosatt i Trøndelag

– Han mener han er uskyldig, sier Pål W. Lorentzen, som forsvarer en 56 år gammel randabergmann, bekjent av Ingebrigtsen.

– Han lånte penger, og betalte tilbake

Politiet mener Ingebrigtsens medtiltalte, blant dem 56-åringen, har fått innsideinformasjon som Ingebrigtsen fikk som ansatt og styremedlem i Acta. Dette har de igjen brukt til å kjøpe aksjer på gunstige tidspunkter – enten for seg selv eller på vegne av Ingebrigtsen.

Dette avviser Lorentzens klient.

– Grunnlaget for tiltalen er at det skal foreligge et proformaforhold der min klient framsto som rettighetshaver av Acta-aksjer, mens Ingebrigtsen eide dem. Han har riktignok lånt noen penger, men det var et lån, og pengene ble tilbakebetalt, fastholder Lorentzen.

– Det har gått lang tid

– Jeg tror både de tiltalte og de profesjonelle aktørene ser fram til at å få denne saken opp nå, for det har gått lang tid, sier Torstrup.

Flere av forsvarerne i saken har underveis rettet kraftige angrep mot politiet og påtalemyndigheten. Både i forhold til den opprinnelige siktelsen, og tidsbruken.

– Han er glad for at saken endelig blir prøvd, og han er forberedt på å svare på spørsmålene påtalemyndigheten stiller, sier Wiig.

Strafferammen er alt fra bøter til seks år fengsel.