Hopp til innhold

Statoil stenger ned produksjon

Ingen helikoptre går til Nordsjøen, og produksjonen er stengt ned på Åsgard A, Heidrun og Njord.

Stavanger lufthavn Sola var lenge den eneste operative helikoptersentralen, men herfra går det ikke flere helikoptre i dag, opplyser CHC Helikopterservice. Det vil si at alle helikoptre fra Flesland, Florø, Kristiansund, Hammerfest og Brønnøysund er kansellert.

– Vi satser på at uværet skal passere slik at de som sitter og venter på å komme seg hjem fra plattformer nå skal kunne bli hentet i løpet av lørdag ettermiddag, eller søndag, sier Gunnar Bjørsvik i CHC Helikopterservice til NRK.

Oppdatert oversikt over helikoptertrafikken finner du hos Heliport.

Har stengt ned produksjonen

Statoil tok allerede i morges forholdsregler, og startet med å hente folk hjem fra plattformene.

– Vi har stengt produksjonen på tre installasjoner nå. Det gjelder Åsgard A, Heidrun og Njård i Norskehavet. Vi har også redusert bemanningen. Det henger sammen med at det er strengere regler for livbåtbruk når bølgene er såpass høye, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til NRK.

Skauby snakket også tidligere i dag med personell på Heidrun plattformen.

– De fortalte om svært sterk vind og høye bølger. Installasjonen hadde beveget på seg, men at de ikke opplevde situasjonen som dramatisk, sier han.

I tillegg til å sende hjem folk lar Statoil være å sende ut nytt mannskap til enkelte installasjoner. En del utendørsarbeid og vedlikehold stopper også opp.

Ekstrembølger er varslet

Plattformer og annen offshoreaktivitet merker stormen «Berit» ekstra godt.

– På Skarv- og Heidrun-feltet i Nordsjøen kan bølgene bli 15–16 meter høye. Det betyr at bølgehøyden kan bli opp mot 30 meter, sier vakthavende meteorolog Rasmus Myklebust ved Meteorologisk institutt.

– Spesielt skip som er ankret opp vil merke bølgene godt. Noen må nok stenge produksjonen en periode, sier Myklebust.