Hopp til innhold

En av tre kvinner jobber deltid

Over tretti prosent av kvinnene som jobber på Nord-Jæren arbeider deltid.

Tidsklemme fører mange over på deltid

Tidsklemma fører mange barnemødre over på deltid - og da spesielt kvinner i helsesektoren. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Samtidig er andelen kvinner som jobber i det offentlige langt høyere i Stavanger-regionen enn andre byregioner.
Store lønnsforskjeller, yrkesvalg og tidsklemme er hovedårsaken til at svært mange kvinner velger å jobbe deltid:

Prioritering

Ellen Renate Oord, en av mange kvinner på Nord-Jæren som har valgt å jobbe deltid. Hun arbeider femti prosent som sykepleier, resten av tiden har hun valgt å prioritere hjemme.

Ellen renate Oord er en av mange kvinner som jobber deltid.

Ellen Renate Oord er sykepleier og jobber deltid for et bedre familieliv. (Privat)

-Jeg er i en fase i livet med familie. Derfor velger jeg å prioritere familie fremfor jobb. Det valget respekteres av venner, familie og kollegaer, men reaksjonene fra samfunnet og mange politikere på et slikt valg provoserer meg, sier Oord.

Langt færre menn

Ellen Renate Oord er ikke alene. Nær en av tre kvinner mellom 20 og 66 år som er yrkesaktive arbeider deltid på Nord-Jæren. Antall menn som jobber deltid utgjør 12,5 prosent. Svært mange av kvinnene som velger deltid arbeider i det offentlige – det er også der kvinneandelen er klart størst.

Nær to av tre i helse- og sosialsektoren i Stavanger arbeider i dag deltid. Mange av dem er mødre med barn i skolealderen som er i en fase i livet hvor stressnivået er like høyt som aktivitetsnivået.
-Jeg tar høyde for at hjemmet krever sin prosentandel. Tre dager i uken er jeg hjemme når barna kommer fra skolen. Jeg hjelper dem med lekser, baker boller og rundstykker og er en tilgjengelig mor, sier Oord.

Travelt

Ingerid Bø disputerte i fjor med avhandlingen ”Den store ulikestillingen”. Hun er opptatt av foreldreskapets vilkår og forståelser av kjønn i hjem, arbeidsliv og utdanning.

-Jeg tror mange familier opplever at de har det for travelt og jeg tror det kan være klokt å tenke gjennom om familien kan klare seg uten å skulle dekke to fulle jobber. Det kan gjøre godt for alle å få litt bedre tid. Men den reduksjonen familien trenger er like my fars ansvar som mors, sier Bø.

Samfunnsnyttig

Deltidsarbeid blant kvinner blir ofte problematisert, i sær fra politikere og spesielt i en tid hvor behovet for arbeidskraft i klassiske kvinneyrker er stort. Ellen Renate Oord merker presset.
-Den jobben vi som vi velger å gjøre oppleves ikke som noe som mange politikere verdsetter. De vil ha flest mulig ut i arbeid. Da leser jeg mellom linjene: Vekk fra familien, ut i arbeid og vær samfunnsnyttig. Men jeg opplever at det arbeidet jeg gjør hjemme er samfunnsnyttig, sier Oord.

Fravær

Det er mange småbarnsfamilier som kjenner seg igjen: Begge er i full jobb, lekser skal gjøres, middager lages, barna skal kjøres på aktiviteter, hus og klær skal vaskes og tiden strekker ikke helt til.
Da er det kanskje heller ikke tilfeldig at legemeldte sykefravær blant kvinner mellom 30-40 år i Stavanger er nesten tre ganger høyere enn blant mennene.
Med skyhøye boligpriser er det ikke like enkelt å velge bort jobb for å få bedre tid.

Bedre liv

For Ellen Renate Oord handler hennes valg om prioriteringer.

-For meg og for oss er det et verdivalg. Jeg er aldri blitt presset til å foreta det valget. Jeg mister inntekt og pensjonspoeng, men får en hverdag uten tidsklemme og et bedre liv.