Hopp til innhold

Vil ikke rusteste oljearbeidere

LO-forbundet IndustriEnergi liker lite at det amerikanske oljeselskapet ExxonMobil vil rusteste ansatte i selskaper som skriver kontrakt med selskapet.

Oljefeltet Ringhorne drevet av ExxonMobil

Ringhorne er et av feltene som drives av ExxonMobil i Norge. Nå vil selskapet rusteste både arbeidere her ute, og de som leverer tjenester ut.

Foto: ExxoMobil

ExxonMobil vil rusteste tilfeldige ansatte som jobber i selskaper som leverer tjenester til driften på sine rigger.

Nå er flere medlemmer av LO-forbundet IndustriEnergi bekymret for sine arbeidsplasser etter at de ble kjent med ønskene til det amerikanske oljeselskapet.

Les også: Oljesjefer tar avstand fra BP

Einar Ellingsen

Einar Ellingsen i fagforbundet IndustriEnergi er oppgitt over ExxonMobils forslag.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det bryter ned integriteten vår. At vi må gå rundt og bevise at vi er uskyldige er ikke i tråd med norsk lov. Hvis det er skjellig grunn til mistanke er det i orden, men uten det er det ikke lov, sier HMS-rådgiver i IndustriEnergi, Einar Ellingsen.

Fly forbanna

Les også: Vil rusteste helsepersonell

– Våre medlemmer er fly forbanna på dette, og de ønsker ikke å la seg underkaste. De synes det er nedverdigende, og finner seg ikke i det. Samtidig er de redde for å miste kontraktene med ExxonMobil, sier Ellingsen.

Les også: Palin til sak mot staten

ExxonMobil ville ikke kommentere saken for NRK. Derfor ble det Oljeindustriens landsforening (OLF) som uttaler seg på vegne av arbeidsgiverne.

– Våre medlemmer er fly forbanna på dette, og de ønsker ikke å la seg underkaste. De synes det er nedverdigende, og finner seg ikke i det. Samtidig er de redde for å miste kontraktene med ExxonMobil, sier Ellingsen.

– I arbeidsmiljøloven blir det åpnet for rustesting av ansatte i sikkerhetskritiske stillinger, og det er en selvfølge av vi som næring tar sikkerheten på alvor, sier kommunikasjonsrådgiver i OLF, Kjetil Hjertvik.

– Gjelder dette både på land og offshore?

– En stilling på land kan være like sikkerhetskritisk som en stilling offshore. Det er driften som avgjør.

Saken fortsetter under bildet

Kjetil Hjertvik

Arbeidsmiljøloven åpner for rustetsting av ansatte, sier Kjetil Hjertvik i Oljeindustriens landsforening.

Foto: Erik Waage / NRK

Det foregår rustesting i dag av personer har særlige risikofylte stillinger. Her er det full uenighet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Skal gjelde for alle

Men ExxonMobiles nye utspill gjelder også overfor ansatte i oljeservice- og forpleiningsselskaper.

– En skulle tro at også fagforbundene var interessert i å ha et høyt sikkerhetsnivå, og at industrien og de ansatte også følger lovverket, sier Hjertvik.

LO i Stavanger vil ikke ha amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv slik de oppfatter utspillet fra ExxonMobil. IndustriEnergi ber derfor Datatilsynet se nærmere på saken.

– Vi synes all overvåking er negativ i den forstand at en er jo ansatt i et firma som i utgangspunktet har tillit til en. Når en da skal begynne å teste tilfeldig begynner overvåkingen å ta overhånd, sier distriktssekretær i LO i Rogaland, Øystein Hansen.

Industri & Energi er trygg på utfallet etter at Datatilsynet har sagt sitt i denne saken.

– Jeg er helt sikker på at Datatilsynet gir ExxonMobil beskjed om å ta dette ut av kontraktene, avslutter Ellingsen.