Hopp til innhold

Gir opp torskeoppdrett

Egersund-firma gir opp torskeoppdrett. Grunnen er at det aldri har vært mer havtorsk å få tak i.

Oppdrettstorsk

– Det blir vanskelige å selge oppdrettstorsk, mener fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Foto: NRK

Selskapet Egersund Aqua, som i ti år har ønsket å starte med landbasert torskeoppdrett, har gitt opp.

– Det som er problemet for oppdrettstorsken i dag, er at produksjonskostnaden er høyere enn det som er grunnlag for å få igjen i markedet. Derfor blir det vanskeligere å selge oppdrettstorsk, sier regionssjef i fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Hans Inge Algerøy til NRK.

Mer torsk i havet

Han forteller at det tidligere var grunnlag for å satse på oppdrettstorsken ettersom torskebestanden var mindre på starten av 2000-tallet.

Fritidsfiske

Stor bestand av vilttorsk, tar knekken på oppdrett av torsk.

Foto: Ove Ronny Haraldsen / NRK

– Men så har bestandsituasjonen for viltfisk endra seg, og det er mer torsk i havet, sier han.

Og det er grunnen til at ingen lenger tør å satse på oppdrettstorsk. Per i dag er det i følge Algerøy ingen som har lyktes med oppdrett av annen fisk enn laks.

Ikke siden 90 tallet har det vært mer havtorsk i norske farvann enn det er nå. Det viser tall fra havbruksnæringen.

– Krevende

Egersund Aqua hadde lagt til rette for oppstart av torskeoppdrett i Færevik på Eigerøy i Eigersund kommune. I alt hadde selskapet fått ni forskjellige konsesjoner.

Finanskrisen og den økende bestanden av vilttorsken, har blitt bremseklossen for firmaet.

– Det å starte innenfor oppdrett i Norge i dag er ganske krevende, særlig innenfor andre arter enn laks. Det er krevende både produksjonsmessig og markedsmessig, sier tidligere regiondirektør i fiskeridirektoratet, Siri Meling.

Utelukker ikke oppdrett av torsk

Likevel mener Meling at det er muligheter for at det kan snu, selv om ingen har lyktes med oppdrett av torsk foreløpig.

– Det var jo også situasjonen for laks for en del år tilbake, da slet de også i motbakke. Men forløpet med at man sliter i en ung næring, er jo ikke noe nytt, forteller hun.