Hopp til innhold

Bedring for sommervikarene

Færre brudd på arbeidsmiljøloven enn tidligere.

LOs sommerpatrulje på stand. F.v: Espen Husvæg, Sigmund Salamonsen

Ungdomssekretær Sigmund Salamonsen i LO Rogaland (til venstre), er tilfreds etter årets kontroller av flere Rogalandsbedrifter.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Over 140 bedriftsbesøk i Rogaland viser at det er færre brudd på arbeidsmiljøloven i 2011, enn tidligere.

Bedriftene i Rogaland er blitt flinkere til å ta vare på de som har sommerjobb, mener ungdomssekretær Simund Salamonsen i LO Rogaland.

– Kraftig forbedring

Det er LO sin sommerpatrulje som har gjort bedriftsbesøkene. Etter å ha besøkt Haugalandet og Jæren tidligere denne uken, påpekte Salamonsen at det er Jæren som har flest alvorlige lovbrudd på arbeidsmiljøloven.

Etter at Nord-Jæren ble inspisert torsdag og fredag, er han derimot mer positiv når årets kontroll av flere bedrifter i Rogaland er avsluttet.

– Det har blitt veldig mye bedre, og jeg føler det har forbedret ganske mye siden i fjor, sier Salamonsen til NRK.

– Flere og flere får de minimumsrettighetene de har i forhold til loven. Så klart er det noen som er litt lav lønn. Men det er en avtale som er mellom arbeidstaker og sjefen, og så lenge det ikke er en tariffavtale så kan vi ikke gjøre noe med det, forteller han.

Bevisstgjøring

Sommerpatruljen til landsorganisasjonen har eksistert i 26 år. Han tror en bevisstgjøring i forhold til LOs sommerpatrulje, har gjort at forholdene stadig blir bedre.

– Bedriftene vet at vi kommer. På de stedene vi har vært før og funnet brudd, blir vi derimot tatt veldig godt i mot neste gang vi kommer for å vise at de har ryddet opp i tidligere brudd, der blir vi tatt veldig godt i mot for å vise at de nå har alt på det rene, forteller ungdomssekretæren.

Selv om bedriftene er blitt mer klar over sommerpatruljens runde i fylket midt på sommeren, tror han ikke at blir utnyttet i fordel til å dekke over eventuelle brudd på arbeidsmiljøloven.

– Det er jo selvfølgelig en viss mulighet for det, men vi håper jo det ikke skjer. Dersom det skjer, må arbeidstakerne ta kontakt med arbeidstilsynet eller LO, oppfordrer Salamonsen.