Hopp til innhold

– Oljelønningene må ned

Gjennomsnittslønn for ansatte i operatørbedrifter i Nordsjøen har nå passert en million kroner.

OLJE

Ansatte i Nordsjøen har hatt en langt sterkere lønnsvekst enn andre yrkesgrupper som følge av høye oljepriser og høy aktivitet. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Olje- og gassindustrien skriker etter arbeidskraft, og lønnsveksten har vært langt større enn i alle andre næringer.

Mens oljeindustrien selv er bekymret for utviklingen, kappes bedriftene om de beste hodene og tilbyr betingelser de fleste andre arbeidstakere bare kan drømme om.

– Det er på tide å sette bremsene på, sier direktør for arbeidsliv i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Jan Hodneland.

Må redusere

Jan Hodneland, direktør for arbeidsliv i OLF

Direktør for arbeidsliv i OLF, Jan Hodneland, mener lønningene i oljeindustrien må ned.

Foto: Ståle Frafjord

OLF representerer en rekke oljeselskaper og leverandørbedrifter som har drevet lønningene til himmels i takt med økte oljepriser og et godt arbeidsmarked. Lønnsutviklingen bekymrer.

– Denne industrien må være konkurransedyktig. Vi er nødt for å redusere lønningene når vi konkurrerer med andre land som har mye lavere lønninger enn i Norge, sier Hodneland.

En million

Det er ikke bare Statoil-direktører og ledelsen i de store selskapene som baner veien for større lønnsforskjeller mellom olje- og gassnæringen på den enes siden og andre næringer på den andre.

En undersøkelse foretatt av Proba samfunnsanalyse viser at ansatte i operatørbedriftene i 2009 hadde en gjennomsnittslønn på 962 000 - med overtid og tillegg. Lønnsveksten var 19 prosent fra 2007 til 2009 – milevis fra andre yrkesgrupper.

For aldersgruppen 20-24 år var samlet lønn i 2009 i snitt 803 000 kroner.

Lønnssystemer

Enkelte har hatt en lønnsvekst på flere hundre tusen kroner på få år.

– En million er mye penger. Vi har en fornuftig grunnlønn, men lønnssystemer som ble bygget for 30-40 år siden. I dag jobber vi på en annen måte og trenger mer fleksibilitet i våre lønnssystemer. Men det har vært vanskelig å få til endringer. Det betyr at man får høye lønninger bare ved å være offshore, sier Hodneland.

I kø

OLJE

En million i snitt er den samlede lønnen for ansatte i Nordsjøen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Selskapene i petroleumsnæringen står i dag i kø for å sikre seg arbeidskraft og betaler deretter.

En gjennomgang av økning i snittlønn for ulike yrkesgrupper fra 2008 til 2010– basert på tall fra Statistisk Sentralbyrå – viser enorme forskjeller.

Mens akademikere hadde en økning i snitt på 72 000 kroner i petroleumsindustreien, var tilsvarende tall for akademikere i kommune og fylke 37 000 og innenfor varehandelen 16 800.

Bonanza

Skyehøye oljepriser og enorme innvesteringsbehov i Nordsjøen har ført til bonanza-tilstander i oljeindustrien.

Det får konsekvenser, både for lønn, velstandsutvikling og samfunnsutviklingen – både i Norge og Rogaland spesielt hvor store deler av arbeidstyrken er direkte eller indirekte avhengig av næringen.

Bekymret

I OLF har man registret utviklingen – og er bekymret:

– Det gjør kanskje noe med folk flest når man ser at det er så store lønnsforskjeller. Det er litt av utfordringen når vi diskuterer lønn og forhandler lønn. Vi må forhindre at det blir for store forskjeller, fordi det har stor smitteeffekt, sier Hodneland.