Hopp til innhold

Melder seg ut av Bondelaget i protest

Hele styret i Sandnes Bondelag melder seg ut av organisasjonen – i protest mot jordbruksoppgjøret.

Bønder utenfor Stortinget før jordbruksoppgjøret

Mange medlemmer i Norges Bondelag er svært skuffet, mener lokallagsleder Gunn Marit Svihus. Hun og hele Sandnes-styret har nå meldt seg ut. Her er bønder utenfor Stortinget da forhandlingene startet i april.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Hele styret melder seg nå kollektivt ut av Norges Bondelag. Vi kan ikke se medlemmene i øynene samtidig som vi godtar en negativ inntektsutvikling for bøndene, sier Gunn Marit Svihus – fram til mandag styreleder i Bondelagets lokallag i Sandnes.

Hun sier styret forrige uke satte en grense for hvor lavt de mener Bondelaget kunne gå.

Personlig var det et tungt skritt å melde seg ut, men jeg mener det var riktig det vi gjorde.

Gunn Marit Svihus, tidligere styreleder i Sandnes Bondelag

– På styremøtet sist onsdag ble vi enige om at dersom rammen ble under 1,7 milliarder, skulle vi melde oss ut, sier hun til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sandnes bondelag

Sverre Wathne, Gunn Marit Svihus og Ole Johan Vierdal utgjør styret i Sandnes Bondelag.

Foto: NRK Rogaland

– 1,7 milliarder er nullpunkt

Ifølge organisasjonen som forhandlet sammen med Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, var rammen fra staten tidligere mandag på 1,4 milliarder. Småbrukarlaget valgte da å bryte forhandlingene.

Statens første tilbud var 970 millioner. Bøndene krever 2,6 milliarder. Ifølge Svihus er 1,7 milliarder et såkalt nullpunkt, som kun dekker bøndenes økte kostnader, og ikke fører til noen reell inntektsøkning.

Mandag ettermiddag ble det kjent at rammen i oppgjøret blir 1,42 milliarder.

– Det har vært mye surmuling

– Vurderer dere å melde dere inn igjen hvis forhandlingene får et slikt resultat at dere mener dere kan stå inne for det?

– Det er opp til hvert enkelt styremedlem. Personlig var det et tungt skritt å melde seg ut, men jeg mener det var riktig det vi gjorde, sier Svihus.

Hun hevder mange bønder er svært skuffet over tilbudet de fikk fra staten i år.

– Vi har ikke hatt noen god inntektsutvikling på mange år, og det har vært mye surmuling blant medlemmene. Vi kan ikke fortsette å bare løpe fortere og fortere for å overleve som bønder, sier hun.

Bjarne Undheim

Bjarne Undheim. I bakgrunnen tidligere leder av Bonde- og Småbrukarlaget, Ole-Anton Teigen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Kunne gitt regjeringskrise

Bjarne Undheim er tidligere leder av Norges Bondelag. Han kommenterer ikke Sandnes-styrets utmelding direkte, men maner bondelagsmedlemmer til å tenke seg om.

Dersom Bondelaget også hadde brutt forhandlingene, kunne det i ytterste konsekvens ført til en regjeringskrise, mener han.

– Håper de har tenkt gjennom følgene

– Alle regjeringspartiene kunne nok ikke levd med et brudd med jordbruket, sier Undheim, som nå er Senterpartiets ordførerkandidat i Time kommune.

– Jeg håper de som ønsket at Bondelaget skulle bryte, har tenkt gjennom følgene av et brudd. Hvis de som er misfornøyde ønsker seg en annen sammensetning av regjeringen, kan det jo være rett, sier han.

– Det er selvfølgelig begge deler blant bøndene. Du har de som tenker kortsiktig og sier at nok er nok. Så har du dem som tenker på hva alternativene er, sier Undheim.