Hopp til innhold

Hallgeir Langeland: – Jeg tror vi kommer til å se flere kabler

Selv om regjeringen har gått inn for kraftmaster i Hardanger, trenger ikke det bety en åpning for flere kraftmaster i fremtiden, mener stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV).

Kraftlinjer

Høyspentmaster som ligner på disse skal snart pryde Hardanger. SV-politiker Hallgeir Langeland frykter ikke at avgjørelsen skaper en åpning for flere master i fremtiden.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

Bråket rundt kraftmastene i Hardanger fører til at det fremover kommer til å bli flere utredninger i forkant av kraftlinje-utbygginger.

Det kan stoppe utbyggingen av nye kraftmaster, mener Hallgeir Langeland (SV).

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland (SV).

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Når en får uavhengige utredninger på framtidige prosjekter, så vil en måtte forankre det bedre slik at det er mer demokratisk enn i dag, sier han.

– Folket må få si sitt

Tirsdag kom avgjørelsen om at det blir kraftmaster, ikke sjøkabel, i Hardanger . Men tross grønt lys til master i naturskjønne omgivelser på Vestlandet er det ingen grunn til å frykte en masseutbygging av master.

Kanskje tvert imot, mener SV-politikeren.

– Vi kommer til å få en bedre prosess på den kommende utbyggingen av strømnettet. I forkant av fremtidige utbygginger skal det være uavhenige utredninger, det skal sørges for at folket får si sitt og at alt kommer fram, mener Langeland.

– Men kan ikke denne ukens ja være et signal om at samfunnet nå aksepterer dette?

– Det er et ja i denne saken, men skaper ingen presedens, fastslår stortingsrepresentanten.

Master lettere for Lyse

Han mener dessuten at sjøkablene som er lagt og skal legges ut av Norge er et viktig signal.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Demonstranter i Norheimsund mot strømmaster i Hardanger

Den folkelige motstanden mot de såkalte monstermastene i Hardanger var stor i fjor høst. Dette bildet er tatt i Norheimsund da statsminister Jens Stoltenberg var på besøk i september.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

– Vi kobler oss opp mot Europa med lange sjøkabler. Det kan også komme områder i Norge som får kabel i jord eller sjø. I Rogaland har vi for eksempel klart å grave ned høyspent i boligområder, sier han.

Energiselskapet Lyse håper innen 2016 eller 2017 å få forsterket kraftlinjene til Stavanger-området. Kommunikasjonssjef Herbjørn Tjeltveit innrømmer at regjeringens ja til Hardanger-master gjør det lettere for dem å velge det samme i Rogaland.

Har ikke lagt bort sjøkabel

– Utredningen viser at det er mer krevende teknisk og økomonisk å legge sjøkabel, sier Tjeltveit.

Han understreker likevel at ingenting er bestemt, og at de ulike alternative traseene først er klare til våren.

– Vi er opptatt av å få en grundig gjennomgang av hvordan også sjøkabel kan bidra til å forsterke strømforsyningen til vår region. Vi ser også på løsninger hvor sjøkabel kan dekke deler av strekningen, sier kommunikasjonssjefen.