Hopp til innhold

35.000 boliger mangler eksakt adresse

20 prosent av boligene i Rogaland mangler gatenavn. – Dette skaper problemer for ambulanser i nødsituasjoner, advarer Helse Vest.

Mangler adresse

Helse Vest mener at kommuner må opprioritere å få plass adresser.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Bjerkreim kommune er en av de som har størst prosentandel av adresseløse hjem. Her har kun en av fem boliger gatenavn. Ordfører i Bjerkreim, Marthon Skårland, innser at dette er risikofylt.

– Dette er et problem for brannbiler, og særlig for sykebilene.

Marthon Skårland

Ordfører i Bjerkreim, Marthon Skårland.

Foto: Bjerkreim Høyre

Ambulansesjåførene som ikke er kjent i området må vite hva adressen er. I og med at det står om liv og helse er dette viktig, sier han.

– Bør prioritere gateadresse i bygdene

Ifølge Elfinn Færevåg i Helse Vest har adressløse boliger skapt problemer i lang tid. Han ber nå om at det settes politisk fokus på det som er viktig når sekundene teller.

– Oppmålingsvesenet i kommunene er kanskje ikke det som har høyest prioritet. Men politikerne bør prioritere å få gateadresse i bygdene, da det vil ha stor betydning for helsevesenet, sier han.

Også Posten sliter

I Bjerkreim kommune er det tradisjoner og opphav som står bak uenighet i saken, og som dermed trumfer risikoen, og ambulansens vansker i nødsituasjoner.

– Det har mye med gamle stedsnavn å gjøre. Jeg forstår at folk vil beholde dette, men det kan bli vanskelig, sier Skårland.

Også Posten møter på problemer når pakker og brev skal leveres i bygdene.

– Det er flere personer uten adresse som opplever at posten ikke kommer riktig, så dette er noe vi må få orden på, avslutter Skårland.